Nagyvilág

Beszáll az egyiptomi hadsereg is?

egyiptomi tüntetés (egyiptom, )
egyiptomi tüntetés (egyiptom, )

Ultimátumot intézett a politikai erőkhöz az egyiptomi hadsereg főparancsnoka.

Ha nem állapodnak meg 48 órán belül az „egyiptomi nép” követeléseinek teljesítéséről, a hadsereg megvalósítja “a jövőre vonatkozó saját menetrendjét” – fogalmazott Abdel-Fattah asz-Szíszi tábornok az állami tv-ben felolvasott közleményben.

A főparancsnok a népakarat „korábban soha nem látott” megnyilvánulásának nevezte a Mohamed Murszi elnök lemondását követelő tömegtüntetéseket. „A nép példátlanul világosan fejezte ki az akaratát a tömeges megmozdulásokon, és minden további időpocsékolás csak fokozza a megosztottság és az erőszak veszélyét” – mutatott rá.

A hadsereg ellenőrizni fogja az összes fél és párt és a fiatalok bevonásával elkészítendő megállapodás végrehajtását, de nem akar közvetlenül részt venni a kormányzásban – mondta a tábornok. A közlemény felolvasása után a televízió hazafias zeneműveket kezdett sugározni. A tábornok szavai hallatán a kairói Tahrír téren várakozó tömeg örömujjongásban tört ki. „Murszi már nem az elnökünk, Sziszi velünk van” – skandálták.

Vasárnap szerte Egyiptomban több százezren – egyes hírek szerint több millióan – vonultak utcára, és követelték az iszlamista politikus lemondását. A tüntetéseket sok helyen – Kairóban és vidéken is – összecsapások kísérték az elnök ellenfelei és hívei között, és legalább 16-an életüket vesztették, csaknem 800-an megsebesültek, a kormány négy minisztere lemondott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik