Gazdaság

A választásoktól is tart a Fitch

Az alacsony növekedéssel párosult erős inflációs nyomás és a választási év közelsége miatt egyelőre nem módosul sem a magyar adósság besorolása, sem annak kilátása a Fitch Ratingsnél. Az európai hitelminősítő szerint térségünk jól bírja majd az amerikai gazdaság megtorpanását.

Nem gondolkodik a magyar adósságbesorolás kilátásának javításán a Fitch Ratings. Ed Parker, a legnagyobb európai hitelminősítő térségi igazgatója a távirati irodának Londonban elmondta: a költségvetési konszolidáció eredményes ugyan, és a Fitch prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiánya idén 3,7 százalékos lesz a tavalyi 4,2 százalék után, az alacsony növekedési adat, az erős inflációs nyomás és a választást megelőző év költségvetésének esetleges felpuhulása miatt a magyar adósság besorolásán és annak minősítésén nem változtatnak.

A Fitch Ratings – a nagy nemzetközi hitelminősítők közül utolsóként – tavaly szeptemberben javította a leminősítést valószínűsítő addigi negatívról a jelenlegi stabilra a közepes befektetői “BBB plusz” magyar devizaadós-kockázati osztályzat kilátását, vagyis levette a napirendről a magyar adósság besorolásának rontását.

A hitelminősítő arra számít, hogy idén az első és a második negyedévben leáll az amerikai gazdaság növekedése, vagyis a világ legnagyobb gazdasága elkerüli a recessziót, ami definíciója szerint két egymást követő negyedévben a GDP csökkenését jelenti.

Térségünkről a Fitch közgazdászai még derűlátóbban nyilatkoztak: szerintük a régió gazdaságai „még soha nem voltak olyan jó helyzetben egy külső sokk elviseléséhez, mint most”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik