Gazdaság

Szilárd olajár a szabadpiacon

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj szerda reggel 111,19 dollár volt Londonban a legközelebbi határidőre, 4 centtel drágább a keddi zárónál. Hajnalban 7 centtel volt drágább, előzőleg kedden 1,52 dollárral olcsóbbodott.

Szerda reggel – a kedden elért, három és fél havi mélypont közelében – megszilárdult a kőolaj ára a szabadpiacon, miután Oroszország kedden bejelentette az előnyomulás befejezését Grúziában, de később a grúz vezetés jelezte, hogy folytatódnak a harcok. A BP olajtársaság közölte, hogy átmenetileg lezárja a Bakuból a fekete-tengeri grúz kikötőig, Supsáig húzódó, napi 150 ezer hordós kapacitású csővezetéket. Grúzia a közép-ázsiai országok európai olajexportjának fő tranzitútvonala.

A további árveszteséget kedden az okozta, hogy a nap folyamán a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) az OPEC olaja iránti kereslet lassúbb növekedését és a kínálat nagyobb emelkedését jósolta, együtt azzal, hogy a tartalék termelőkapacitások és a kereskedelmi tartalékok növekednek. Az amerikai energiaügyi minisztériumban közölték, hogy az Egyesült Államok kőolajfogyasztása az első félévben napi 800 ezer hordóval csökkent, ez 1982 óta a legnagyobb visszaesés. Az Egyesült Államok a világ legnagyobb olajfogyasztója. A második számú fogyasztó országban, Kínában azt jelentette a vámhivatal, hogy a kőolajimport júliusban 8,3 százalékkal kevesebb volt, mint júniusban, és 7 százalékkal kevesebb a tavaly júliusinál is.

A kőolaj olcsóbbodását sietteti a dollár drágulása is: a befektetők folytatják a tőkekivonást az olajpiacról, átnyergelve az újabban csábítóbb devizapiacra. A szabadpiaci olajár most majdnem 25 százalékkal alacsonyabb a július közepén elért, 147 dollár fölötti rekordoknál.

A nyugati féltekén irányadó amerikai könnyűolajfajta, a West Texas Intermediate a legközelebbi határidőre szerda reggel hordónként (159 liter) 113,35 dollár volt a chicagói Globexen, 34 centtel drágább a keddi New York-i zárónál. Kedden 1,44 dollárral olcsóbbodott. Az etanolkeverésre alkalmas normálbenzin gallononként (3,78 liter) 2,8541 dollár volt a Globexen, 0,0109 dollárral drágább a keddi New York-i zárónál. Kedden 0,0234 dollárral olcsóbbodott.

A földgáz millió brit hőegységenként (mmbtu, hozzávetőleg 28,264 köbméter) 8,400 dollár volt a Globexen, 0,050 dollárral drágább a keddi New York-i zárónál. Kedden 0,019 dollárral olcsóbbodott. Az európai párlatkereskedelem számára irányadó londoni gázolajjegyzés szerda reggel tonnánként 1014,25 dollár volt, 2,25 dollárral drágább a keddi zárónál. Kedden 13,25 dollárral olcsóbbodott.

Szerda reggel az arany unciája (31,1035 gramm) 813,85 dollár volt Londonban azonnalra – nyolchavi mélypont közelében -, 0,65 dollárral olcsóbb, mint kedden későn.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik