Gazdaság

A kormány felülvizsgálatot kér gázár ügyben

A kormányzat teljes árfelülvizsgálatot kér annak érdekében, hogy derüljön ki világosan, vajon tényleg csak a valóban indokolt költségeket számítják-e fel a gázipari cégek a fogyasztóknak - mondta Daróczi Dávid kormányszóvivő.

Erről a kormány tagjai közötti egyeztetésen született döntés, a kérését az illetékes hatóságokhoz, elsősorban a Magyar Energia Hivatalhoz intézik – fűzte hozzá.

Megemlítette azt is: a kormányzat célja, hogy segítse és támogassa, hogy a gázpiacon a 2009 júliusában esedékes piacnyitáskor a verseny legyen a jellemző, ne pedig egy erőfölényes helyzet.

A fogyasztók nem tartoznak

Emlékeztetett arra, szakértők vitatják, hogy a gáznagykereskedő jogosan követelne nagyobb áremelést a fogyasztók állítólagos tartozására hivatkozva. A 2005-2006-ban felhalmozódott tartozást ugyanis a fogyasztók 2007 végére visszafizették.

Daróczi Dávid felidézte: a szakértők szerint jelenleg alapvetően amiatt kérne a cég nagyobb áremelést, mert az ármegállapítás rendszere, alaphelyzetben, teljes egészében a fogyasztókra hárítaná az olajárak és a forint-dollár átváltási arányának változását is. A cégnek, ha ez igaz, gyakorlatilag nem lenne semmilyen üzleti kockázata, mert azt mind a fogyasztók fizetnék meg – mondta.

A kormányszóvivő jelezte, a szakértők szerint ezért méltányos felvetni, hogy ezt a fogyasztók védelme érdekében ellensúlyozzák.

Kisebb lett az emelés mértéke

Daróczi Dávid elmondta azt is: részben a – még mindig magas -, de már csökkenő olajár tette lehetővé, hogy jóval kisebb lett a gázár emelésének mértéke annál, mint amit a gázpiac és az elemzők akartak.

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium (KHEM) szombaton tette közzé, hogy október 1-jén a közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 6,55 százalékkal, a nem lakossági átlagárak 9,4 százalékkal emelkednek.

Az idén ez a negyedik gázáremelés, a változás mértéke minden esetben elmaradt a szakma által várt szinttől.

Klaus G. Hammer, az E.ON Földgáz Trade Zrt. elnöke a napokban újságíróknak azt mondta, a fogyasztók még több mint 30 milliárd forinttal “tartoznak” a cégnek a beszerzési és a fogyasztói ár közötti különbség miatt felhalmozott veszteségből, amit a piac teljes megnyitásáig rendezni kell.

Kutas István, az E.ON Földgáz Trade Zrt. szóvivője az MTI-nek szombaton, a bejelentést követően annyit mondott: a veszteség tovább nő, de ennek mértékét csak a végrehajtási rendelet megismerése után lehet számszerűsíteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik