Gazdaság

Gyorsabban zsugorodott a fogyasztás

Gyorsuló ütemben csökkent az év végére a magánfogyasztás: novemberben a kiskereskedelmi forgalom már 4,2 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban. Napi fogyasztási cikkekre 2 százalékkal költöttünk kevesebbet, mint 2006 novemberében.

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom tavaly az első tizenegy hónapban 2,9 százalékkal, novemberben pedig 4,2 százalékkal csökkent éves összevetésben – közölte honlapján a KSH. A forgalom havi összevetésben 0,4 százalékkal mérséklődött.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben január elejétől november végéig 5478 milliárd forint értékű árut forgalmaztak; novemberben az üzletek forgalma meghaladta az 539 milliárd forintot.

A KSH adatai szerint folytatódott az élelmiszer- és élelmiszer-jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított forgalmának csökkenése: 2007 első tizenegy hónapjában 1,2 százalékos, novemberben 2 százalékos volt a visszaesés éves szinten.

Az eladások jelentős részét, 91 százalékát lebonyolító vegyes termékkörű üzletek – hiper-, szupermarketek, vegyesboltok – forgalma novemberben 2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek eladásai 2,4 százalékkal estek vissza. Novemberben kiigazított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalma nem változott októberhez képest.

Tovább csökkent a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma: az eladások 2007 első tizenegy hónapjában 4,2 százalékkal, novemberben 5,8 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos hónapjához képest. Novemberben egyedül a gyógyzer-, gyógyászatitermék-, illatszerüzletek eladásai növekedtek, minden más termékcsoportból kevesebb fogyott, mint egy évvel korábban. A legnagyobb visszaesést továbbra is bútor-, háztartásicikk-, építőanyag- és az iparcikk jellegű vegyes üzletek szenvedték el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik