Gazdaság

Ecostat: jövőre 3 százalék felett nőhet a GDP

Ebben az évben a tavalyi kétszeresével, 2,6 százalékkal nő a bruttó hazai termék (GDP) és 6 százalék körüli lesz az éves infláció, jövőre pedig 3 százalék feletti GDP növekedésre lehet számítani – derült ki az Ecostat májusi előrejelzéséből.

A kormány korrekciós intézkedései 2007-ben elérték fő céljukat, egyensúlyjavító hatásuk teljesült, az államháztartás és a folyó fizetési mérleg a tervezettet meghaladóan javult. A 2008-ra tervezett 4,0 százalékos államháztartási deficit tartható, és az egyensúlyi mutatók a vártnál kedvezőbbek is lehetnek – áll az Ecostat Kormányzati Gazdaság-Társadalom-Stratégiai Kutató Intézet kedden megjelent májusi éves előrejelzésében.

Nem fenyeget recesszió

A világgazdasági környezet ugyanakkor kedvezőtlenül alakul: a növekedési ciklus leszálló ágba került, a növekedési ráták lassú ütemben folyamatosan mérséklődnek. Recesszió ugyan nem fenyeget, a növekedés azonban fokozatosan mérséklődik, a fogyasztói árak emelkedési üteme pedig a konjunktúra lefutásával párhuzamosan a világ minden országában megugrott. A kockázatok tehát nem az egyensúly, hanem a növekedés és az infláció oldalán vannak.

Az intézet szerint a magyar gazdaság a második félévben felélénkül. A növekedés ütemét a globális gazdaság lassulása ugyan mérsékli és a hazai fogyasztás és felhalmozás is csak lassan élénkül, a gazdaság 2008. évi növekedése azonban kétszerese lehet a tavalyinak. A lakossági fogyasztás kissé bővül, a beruházások fokozatosan élénkülnek, várhatóan javul a mezőgazdaság teljesítménye és nagy biztonsággal prognosztizálható az építőipar talpraállása. Mindezek révén 2,6 százalék körüli GDP növekedéssel lehet számolni az Ecostat szerint.

Érezhetőbb lesz az Új Magyarország

Az Ecostat számításai szerint 2008-ban az export 11,2 százalékkal, az import 10 százalékkal bővül. A magyar exportlehetőségek szempontjából kedvező, hogy a kivitel eltolódott a dinamikusan fejlődő új tagállamok és az EU-n kívüli országok felé.

A termelő ágazatok magánberuházásainak gazdaságélénkítő szerepe fokozatosan erősödik. A beruházási aktivitás várhatóan 2008 második felétől élénkül, 2008-ban a beruházási ráta kedvező esetben elérheti a 4,2 százalékot. Az elemzés szerint az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMTF) nyújtotta források hatása egyre inkább érezhető és az idén a fejlesztések fokozatos javulása várható. A növekedés a feldolgozóiparban és az infrastrukturális fejlesztésekben jelentkezik, beleértve az egészségügyet, az oktatást és a környezetvédelmet is.

A lakossági fogyasztás csökkenésének negatív szerepe megszűnik, és a fogyasztás lassú bővülése javítja a növekedési kilátásokat. Mindezen tényezőket figyelembe véve 2009-ben már 3 százalék feletti GDP növekedéssel lehet számolni az Ecostat szerint.

Az államháztartás eredmény szemléletű hiánya 3,2 százalékra mérséklődhet, a konvergenciaprogramban rögzített hiánycsökkentés a jelek szerint teljesíthető. Az infláció azonban a mérsékelt gazdasági növekedés ellenére a korábbi várakozásoknál magasabb marad. Az intézet számításai szerint éves átlagban az éves fogyasztói áremelkedés mértéke 6 százalék körüli lesz. Decemberre az infláció 4,5 százalékra mérséklődhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik