Gazdaság

Becsődölt az észt csoda

Látványosan lelassult Észtország gazdasági növekedése az idei első negyedévben. Az SZDSZ kampányanyaga pozitív példaként hozza föl az északi államot, amely alátámasztja az egykulcsos adórendszer bevezetésének szükségességét.

A hétfőn nyilvánosságra hozott végleges adat szerint a GDP-növekedés üteme mindössze 0,1 százalék volt, a legalacsonyabb az egész EU-ban. Az előzetes várakozás még 0,4 százalékos gazdasági bővülést remélt – adta tudtul az MTI.

Az idén január-márciusban gyakorlatilag stagnáló észt gazdaság a múlt év utolsó negyedévében még 4,8 százalékkal, a mostani bázisnak számító tavayi első negyedévben pedig még 9,8 százalékkal szárnyalt.

Az észt statisztikai hivatal adatai szerint a negyedévben a beslő felhasználás 0,7 százalékkal csökkent, az export 5,4 százalékkal, az import 3,8 százalékkal csökkent – adta közre a távirati iroda.

Pozitív példa volt

Az SZDSZ „Liberális közteherviselési reform” névre hallgató programjában pozitív példaként említik Észtországot, ahol az egykulcsos adórendszer (jelenleg 21 százalékos, de a tervek szerint 2011-től 18 százalékos lesz a kulcs) duplájára növelte az állami bevételeket, s 14 százalékosról 4 százalékosra csökkentette a munkanélküliséget. Az észt államban nagyjából 200 euró havi jövedelemig adót sem kell fizetni az ellenzéki párt kampányanyaga szerint.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik