Gazdaság

Az IMF erősíti a forintot

A hétfő reggeli kereskedést a forint látványos erősödése jellemezte a bankközi piacon: egy euró 252,20/30 forintot ért. Kereskedők szerint a nemzetközi hangulat megváltozásán túl az IMF erősítette devizánkat.

A budapesti bankközi devizapiacon hétfőn fél tízkor 252,30/50 forint volt az euró árfolyama, ami jelentős forinterősödés a pénteki 259,00/15 forint után – és csaknem megegyezik az euró/forint csütörtök kora délutáni, a hatalmas zuhanást megelőző 252,45/55 forintos értékével.

Kereskedők szerint a hangulat érzékelhető javulását a hét végén történt nemzetközi intézkedések, a hitelezési válság leküzdése érdekében tett lépések magyarázzák.

A hétfő délelőtti adásvétel a forint erősödését hozta a dollárral szemben is: az amerikai deviza árfolyama 184,90/185,10 a pénteki 191,00/10 forint után; ezen a piacon a csütörtöki érték 184,25/35 volt.

Magyarország esetében külön kiemelték a nemzetközi szervezetek, így az IMF bejelentését, amely a magyar piacnak technikai és pénzügyi támogatást helyezett kilátásba – ennek piaci információk szerint az az oka, hogy a térségben a magyar piac ellen erőteljes támadás indult, s a forint gyengülése, illetve a pesti tőzsde hanyatlása rántotta magával a régiós országok piacait is. Elemzők szerint a nemzetközi védelem kinyilvánítása esetleg elejét veheti hasonló próbálkozásoknak más országok esetében is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik