Gazdaság

Jövőre lemegy a gáz ára

A jelenlegi 534 dollár helyett januártól 520, júliustól pedig 450 dollárra csökken a gáz ára - írja a Világgazdaság, de januárban még áremelés lesz itthon, ez már a Napi Gazdaságban olvasható.

A jövő évtől a mostani 534 dolláros ezer köbméterenkénti ár helyett várhatóan 520 dollárért érkezik az orosz gáz Magyarországra – értesült a pénteki Világgazdaság az ügylethez közel álló forrásból. A jövő év áprilisától a gáz már 480 dollárba, júliustól pedig csak 450-be kerül, ahogyan feltehetően az utolsó negyedévben is.

Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy januártól ne drágulna még a gáz, hiszen a kőolaj áralakulását 9 hónapos csúszással követi a gáz ára – ezt már a Napi Gazdaság írta. Az áremelés mértékéről jövő héten születik döntés, a lap szerint akár 10-15 százalékos drágulás is elképzehető.

A távolabb tekintő Világgazdaság szerint az alacsonyabb árú gáz miatt jövőre olcsóbbnak kellene lenniük olyan, a gáz felhasználásával Magyarországon előállított termékeknek, mint a villamos energia, a távhő, a vegyipari termékek és a műtrágya, s az alacsonyabb importár alapján elvárható, hogy csökkenjen a földgáz versenypiaci ára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik