Gazdaság

Már euróban is számolhatják fizetésüket a szlovákok

Az Európai Unió pénzügyminiszterei kedden egyetértésre jutottak abban, hogy 1 euró = 30,126 szlovák korona paritáson határozzák meg a szlovák fizetőeszköz euróra való átváltásának árfolyamát - közölték Brüsszelben.

Szlovákia jövő év január elsején vezeti be fizetőeszközként az eurót, és ezzel 16-ra növekszik az euróövezethez tartozó uniós országok száma.

A miniszteri tanácskozáson hivatalosan és végérvényesen jóváhagyták, hogy Szlovákia jövő év január 1-től bevezeti fizetőeszközként az eurót. Szlovákia ezzel az egykori “szocialista” országok közül Szlovénia után másodikként – ha nem számítjuk a volt NDK-t – tér át az euróra.

A 15 régi uniós ország közül nem vezette be az eurót három ország – Nagy-Britannia, Dánia és Svédország -, a 2004-ben csatlakozottak közül pedig eddig bevezette Szlovénia mellett Ciprus és Málta.

A miniszterek rögzítették, hogy milyen árfolyamon kell átváltani a koronát euróra. Ebben Szlovákiának egyetértésre kellett jutnia az eurót már ma is hivatalos fizetőeszközként használó országokkal, az úgynevezett eurócsoporttal.

A most meghatározott átváltási árfolyam azonos az ERM-II rendszer középárfolyamával. Szlovákia a közelmúltban 15 százalékkal megemelte ezt az árfolyamot az inflációs veszélyek kivédése érdekében.

Minapi sajtóhírek szerint Szlovákia örömmel vette volna, ha ennél is erősebb koronát ismertek volna el az átváltási árfolyamban.

A pénzügyminiszterek brüsszeli tanácskozásának napirendjén szerepel az is, hogy lezárják a négy évvel ezelőtt Lengyelország ellen indított, túlzott deficit miatti eljárást, illetve ilyen eljárást indítanak Nagy-Britanniával szemben. Értékelik a belga stabilitási és a lengyel konvergenciaprogramot. Megvitatják az olajárak világpiaci emelkedése folytán előállt helyzetet, illetve a nemzetközi pénzpiacok átláthatóságának növelésével kapcsolatos erőfeszítéseket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik