Gazdaság

Gyurcsány: a növekedést is segítenie kell a jegybanknak

A kormány konzultációt kezdeményez a jegybankkal, amelyre meghívta a gazdasági érdekképviseleteket és vállalkozások vezetőit – jelentette be a magyar kormányfő Bakuban. Gyurcsány szerint a jegybanknak az árstabilitás fönntartása mellett a gazdasági növekedés szempontjait is figyelembe kell vennie.

Gyurcsány Ferenc péntek délelőtt 10 órára a parlamentbe hívta a jegybank képviselőit, a gazdasági érdekképviseletek és vállalatok vezetőit. A jegybank elfogadta a meghívást. Gyurcsány szükségesnek tartaná megvitatni, hogyan szolgálhatja a monetáris politika saját eszközrendszerével a növekedésorientált gazdaságpolitikát.

A növekedés a legfontosabb

A kormányfő szerint a gazdaság első számú prioritása a növekedés, mindenkinek az eszközeivel elsősorban ezt kell szolgálni. A növekedés alá kell rendelni a gazdaságpolitika összes többi célját úgy, hogy azok konzisztenciája fennmaradjon.

A jegybanknak ugyanakkor az árstabilitás fenntartása az elsődleges, törvényben meghatározott célja, amelynek minden egyéb szempontot alá kell rendelnie.

Kkv-kat támogató monetáris politika?

A hazai kis- és közepes vállalatok támogatásához, s sok más egyéb tényezőhöz kell illeszteni azt az inflációs politikát, amely úgy szolgálja a nemzeti valuta értékállóságát, hogy egyúttal támogatja a növekedési célokat is – fejtette ki a kormányfő.

A konzultáció Gyurcsány Ferenc szerint részben felkészülés a következő két-három év gazdaságpolitikájának megalapozására, részben pedig a konzultációval elindul az a folyamat, amelynek végén a kormány és a jegybank augusztus végén közösen újra középtávú inflációs célt kell, hogy meghatározzon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik