Nagyvilág

Vajcsempészeket fogtak Norvégiában

A norvég rendőrség elfogott két svéd férfit, akik csempészett vajjal üzleteltek a vajhiánnyal küzdő országban.

Az Umea városából származó két svéd férfi több mint 250 kilogramm vajat csempészett be Norvégiába, majd kisteherautójukból árulták a skandináv országban hiánycikknek számító élelmiszert. A vajdílerek 250 norvég koronáért, azaz majdnem tízezer forintért árulták az ötszáz grammos kiszerelésben kínált vajat, és akár majdnem ötmillió forint bevételre is szert tehettek volna, ha sikerül eladniuk a teljes szállítmányt.

A vajdílereknek azonban nem sikerült időben megszabadulniuk a csempészárutól. Szombat este, egy bejelentés után egy rendőrjárőr elfogta őket. A rendőrség közlése szerint beismerték, hogy a norvég vajhiányt kihasználva akartak gyors profitra szert tenni a csempészéssel.

Norvégiában azután alakult ki súlyos vajhiány, hogy az idei rossz takarmánytermés miatt a tehenek húszmillió literrel kevesebb, és egyben zsírszegényebb tejet adtak, amihez hozzájárult a megnövekedett kereslet. A skandináv országban ugyanis egy hirtelen népszerűvé vált, zsírban gazdag étrenden alapuló fogyókúrafajta miatt harminc százalékkal nőtt a vajvásárlás – írta a Guardian.

A norvégiai vajhiányból a határhoz közeli svéd települések is profitálnak. A The Local című svéd lap adatai szerint Svinesund városának boltjaiban a megszokott vajmennyiség húszszorosát adják el, és a vajvásárlók nagyjából kilencven százaléka norvég.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik