Gazdaság

Bajba sodorja a Fedet az infláció

A dráguló energia miatt 26 éve páratlan szintre emelkedett az infláció az Egyesült Államokban. A pénzromlás magas üteme pedig közgazdászok szerint lehetetlené teszi, hogy a Fed újabb kamatvágással élénkítse a világ legnagyobb gazdaságát. Az amerikai ipar viszont a vártnál jobban teljesített.

Júniusban havi szinten 1,1, éves összevetésben pedig 5 százalékos volt az infláció az Egyesült Államokban – közölte szerdán a munkaügy tárca. Elemzők jóval alacsonyabb, 0,7 százalékos havi inflációs adatra számítottak.

A BBC által megkérdezett közgazdászok többsége úgy nyilatkozott, hogy a magas infláció rendkívül nehéz helyzetbe hozza a jegybank szerepét betöltő Fed döntéshozóit, mert a gazdaságélénkítő hatású esetleges újabb kamatcsökkentés tovább növelné az árakat.

A vártnál gyengébb inflációs adatot némileg ellenpontozhatja, hogy a Fed legfrissebb adata szerint az Egyesült Államok ipara a reméltnél jobb teljesítményt nyújtott: a májusi 0,2 százalékos visszaesés után júniusban 0,5 százalékkal nőtt a termelés havi összevetésben. Elemzők mindössze 0,1 százalékos bővülésre számítottak. A jó adat a Bloomberg összegzése szerint elsősorban az autóiparnak köszönhető.

A világ legerősebb gazdaságának iparát a kivitel húzza, miután keddi adatok szerint az amerikaiak fogyasztása mindössze 0,1 százalékkal nőtt júniusban. Mivel az Egyesült Államok GDP-jének kétharmada a magánfogyasztásból származik, elemzők szerint az ország gazdasága alig fog bővülni a második negyedévben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik