Gazdaság

Kedvezőbb lett a vártnál az államháztartási hiány

Az államháztartás tavalyi eredményszemléletű (ESA) hiánya a hamarosan az Eustatnak elküldendő notifikációs dokumentum szerint a GDP 5,5 százaléka lesz.

Az értesülést még pénteken délután tette közzé az Index internetes honlap, amelyre Pichler Ferenc, a Pénzügyminisztérium szóvivője mindössze annyit reagált, hogy a notifikáció nem a pénzügyi tárca feladata, azt a KSH végzi. “Úgy gondoljuk a hiány abban a sávban lesz, amelyet Veres János pénzügyminiszter januárban valószínűsített” – tette hozzá.

Veres János januárban azt jelentette be, hogy az államháztartás ESA hiánya tavaly a GDP 5,7 százaléka körül alakult a tervezett 6,8 százalékkal szemben. Ugyanakkor hozzátette: mivel egyelőre csak a központi kormányzat pénzforgalmi adatai véglegesek, a bizonytalanságokat is figyelembe véve a hiány 5,5-5,8 százalék között alakulhatott.

A 3 százalékpontot meghaladó egyensúlyjavulás főbb tényezői közé sorolt a pénzügyminiszter egy korábbi adósságátvállalást, az alacsonyabb kamatkiadásokat, a magasabb adó- és járulékbevételeket, illetve a gazdaság fehéredését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik