Gazdaság

Fél fordulatot kér az APEH-től Gyurcsány

Szolgáltatóbb adóhatóságot szeretne a miniszterelnök, amely kisebb hibák és félreértések esetén inkább tanácsot ad az állampolgároknak büntetés ehelyett. Gyurcsány Ferenc negyed vagy fél fordulatot kért az APEH dolgozóitól.

A kormányfő az adóhivatali dolgozók országos konferenciáján, Balatonfüreden azt kérte a hatóság munkatársaitól, hogy segítsenek olyan ösztönzők kitalálásában, amelyek rámutatnak, hogy miért éri meg az állampolgárnak például az autószerelőnél számlát kérni. Sokkal jobb, „ha az érdekeket nem úgy változtatjuk meg, hogy fenyegetőleg lépünk fel, hanem úgy, hogy ösztönzőket teremtünk” – mondta a miniszterelnök, hozzátéve: „de (…) a csomagban ilyen is, meg olyan is van”.

A miniszterelnök azt kérte az adóhivatali dolgozóktól, hogy a helyénvaló szigorúság mellett „gondoljunk végig egy lehetséges, ettől némileg eltérő adóhivatali szerepet”. “Nagyjából úgy, hogy azt érezzék az állampolgárok, jóhiszemű tévedések, kisebb hibák és félreértések esetén az adóhivatal inkább a segítő tanácsadójuk” – mondta.

Ahol pedig rosszhiszeműség van, csalárd szándék, arra épülő üzleti modell, ott nagy határozottság, komoly fellépés és gyors eredményt hozó vizsgálat szükséges – mondta a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc szerint az adóhivatal megmutatta, hogy nagyon jó minőségben tud dolgozni, de „talán érdemes egy ilyen negyed vagy fél fordulatot tennie”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik