Poszt ITT

Ön nyugodtan vásárolna patikán kívül gyógyszert?

Az Országgyűlés hétfői ülésén elfogadta Molnár Lajos első reformtörvény-csomagját, így januártól szigorú szabályok mellett már a hipermarketekben és a benzinkutakon is lehet majd vény nélküli gyógyszert kapni.

A szabályozás szerint többek között láz- és fájdalomcsillapítókat, illetve allergia elleni készítményeket lehet majd patikákon kívül is árusítani.

A követelmények között szerepel a zárt elhelyezés, a szakszerű tárolás, a beszerzés és a származás igazolása, valamint a vásárlás előtti vevőtájékoztató. Ezeket a szabályokat ellenőrzik, be nem tartásuk szigorú szankciót von maga után.

A tervezet nyilvánosságra hozatala óta a patikusok több fórumon is támadták a patikaliberalizációt, mert mint mondták, ezzel nemcsak a beteg érdeke sérül, hanem több gyógyszertár is bezárhat. A FigyelőNet számítása szerint az, hogy bizonyos gyógyszerek patikán kívül is kaphatóak lesznek, várhatóan csak néhány százalékos forgalomcsökkenést okozhat a gyógyszertáraknak, mégis akár a kétezer patika harmada mehet csődbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik