Nagyvilág

Megkezdődött az orosz választási kampány

A december negyedikei parlamenti választásokon hét párt versenyez, de csak az a kérdés, mennyivel nyer a kormánypárt.

Oroszországban hivatalosan is megkezdődött a december 4-i parlamenti választásokat megelőző kampány. A hatályos törvények szerint mától hivatalosan a sajtóban is megjeleníthetik álláspontjukat a Duma, azaz a törvényhozás alsóháza képviselői helyeiért küzdő pártok. A négy országos televíziócsatorna és rádióállomás adásaiban mind a hét párt egy-egy óra ingyenműsoridőt kap. Emellett 12 újság és egy folyóirat áll rendelkezésükre ingyen.

Az orosz választási törvény szerint az ingyenes adásidő felét vitákra kell felhasználni. Az első ilyen műsorokat november 7-én láthatják és hallhatják majd a választók. Az Oroszországi Föderáció törvényei szerint a pártok további felületet vásárolhatnak kampányuk számára. A Központi Választási Bizottság tagja, Maja Grisina közlése szerint 31 televíziós csatorna, 137 napi- és hetilap, illetve 26 internetes híroldal verseng a pártok pénzéért.

Az orosz parlamenti választások kampánya december 3-án éjfélig tart. A Duma hatodik ciklusára december 4-én választják meg az új képviselőket. Elemzők szerint ezúttal nem az lesz a kérdés, melyik párt nyeri meg a választásokat, hanem az, hogy a kormányzó Egységes Oroszország milyen arányban győz majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik