Poszt ITT

20050831

Hurrikánpusztítás Amerika déli partvidékén
Ha az emberi áldozatokat tekintve nem is, az anyagi károk alapján az Egyesült Államok történetének legpusztítóbb hurrikánjaként kerül be az évkönyvekbe a Katrine, amely hétfőn csapott le az ország déli partvidékén. Az előzetes jelzésekhez képest addigra valamelyest enyhült a szélvihar ereje, de így is iszonyatos pusztítást végzett. Keddi lapzártánk idején a hatóságok közel 70 halottról adtak hírt, hozzátéve, hogy a rengeteg összeomlott épület átkutatása után az áldozatok száma akár jóval magasabb is lehet. A vihar útjába eső legnagyobb települést, a túlnyomórészt kiürített New Orleanst végül éppen csak elkerülte a hurrikán magja, ám a tengerszintnél alacsonyabban fekvő várostól észak-keletre fekvő hatalmas Pontchartrain tó gátja átszakadt, s a házak közé bezúduló víz helyenként a hat méter magasságot is elérte. Több városban fosztogatók ellen is fel kellett lépniük a hatóságoknak. Az anyagi károk felmérése még el sem kezdődhetett, ám becslések már napvilágot láttak. Eszerint a biztosítók felé benyújtott kárigények összege akár a 26 milliárd dollárt is elérheti majd, s ez sajnálatos rekord lenne, hiszen e tekintetben eddig 21 milliárdos pusztításával az 1992-es Andrew hurrikán vezette a sort.

Budapesti EU-egyeztetés
Az Európai Bizottság elnökének részvételével miniszterelnöki találkozót tartott Budapesten a visegrádi együttműködés négy országa, valamint Ausztria és Szlovénia. Gyurcsány Ferenc magyar, Jirí Paroubek cseh, Marek Belka lengyel, Mikulás Dzurinda szlovák, Janez Jansa szlovén kormányfő, Wolfgang Schüssel osztrák kancellár, illetve José Manuel Barroso európai bizottsági elnök találkozójának középpontjában az EU 2007 és 2013 közötti költségvetésével kapcsolatos álláspontok egyeztetése szerepel. A keddi tárgyalásokon a régió országainak vezetői biztosították Barrosót arról, hogy elkötelezettek a hétéves uniós büdzsé elfogadásában, és segítségére lesznek a szükséges konszenzus megteremtésében.

Növekvő OPEC-kibocsátás?
A napi olajfelhozatal 500 ezer barreles növelésére tesz majd javaslatot a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) elnöke a szeptember 19-ére kitűzött soros miniszteri értekezleten. Ahmad al-Fahd al-Szabah – egyben Kuvait olajminisztere – mindazonáltal rámutatott arra, hogy az OPEC már jelenleg is 1,5 millió barrellel többet termel az olaja iránti napi keresletnél, amit a kereskedelmi tartalékok növekedése is jelez. Az olajkartell elnöke szerint a magas árak miatt már kezd csökkenni a kereslet, úgyhogy rövidesen olcsóbbodás várható. (Az olajpiaci helyzetről lásd cikkünket a 60-61. oldalon.)

Euró: Prága is halaszt
Csehország 2010-re halasztja az euróövezeti csatlakozás céldátumát a hivatalos tervekben eddig szereplő 2009-ről – közölte Radek Nemecek, a cseh pénzügyi tárca szóvivője. Nevük elhallgatását kérő bennfentesek már ez előtt sejteni engedték ezt a lehetőséget a Reuters hírügynökséggel, a cseh kormány és a jegybank erről folyó tárgyalásainak állását ismertetve. „2009 nemkívánatos, szó sem lehet róla, már csak idő kérdése, mikor ismeri ezt el valaki nyilvánosan is” – idézte a brit hírügynökség az egyik informátorát. Ezek szerint a kormány szeptemberben vagy októberben tűzi napirendjére ezt a kérdést. Mindezt alátámasztja a pénzügyminisztériumi szóvivő nyilatkozata: „Megerősíthetem, hogy a felülvizsgált euróstratégiai programban 2010 az euróövezeti csatlakozás céldátuma.”

Aggódnak a KPMG-ért
Ismét az a veszély fenyeget, hogy eggyel csökken a legnagyobb könyvvizsgáló cégek klubja. Az eredetileg hatos, immár csak négyes elitből ezúttal a KPMG helyzete tűnik meglehetősen ingatagnak, miután az amerikai hatóságok 456 millió dolláros büntetéssel sújtották, amiért vagyonos ügyfelei számára szabálytalanul dolgozott ki adóelkerülési módokat. A szankció elfogadása egyben azt is jelenti, hogy a cég ellen nem indul büntetőeljárás, kilenc személyt (többségében korábbi vezetőket) azonban azzal vádolnak, hogy félrevezették az adóhatóságokat. A megegyezés alapján a KPMG-nek nem csupán a tetemes összeget kell kifizetnie, de hat hónapon belül meg kell szüntetnie az inkriminált ügyfelek számára nyújtott adótanácsadást. Emellett független monitoringnak is alávetik a társaságot.

Folytatódó mobilboom
Világszerte 190,5 millió mobilkészüléket adtak el az idei második negyedévben, 21,6 százalékkal többet, mint a tavalyi hasonló időszakban – közölte a Gartner kutatóintézet. Az értékesítési rekord a tavalyi utolsó negyedévben volt, 195,3 millió darabbal. Magyarországon a mobil-előfizetések növekvő számáról tett közzé adatott a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Eszerint júliusban a június végi adathoz képest 0,4 százalékkal, 31 ezerrel növekedett az előfizetések száma, s elérte a 8 millió 977 ezret.

Gabonaexport-lehetőség
Előreláthatólag szeptember közepén megkezdődhet a magyar gabona kiszállítása Spanyolországba és Portugáliába – jelentette be a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium. A tárca irányítói erről a budapesti OMÉK-ot felkereső ibériai agrárvezetőkkel egyeztek meg. Az Európai Bizottság korábbi döntése alapján Spanyolországba 300 ezer, Portugáliába 200 ezer tonna magyar intervenciós gabonát lehet kiszállítani.

Marokkó: közgazdász-csúcs
A marokkói Marrakesben Kornai Jánosnak, a társaság elnökének Közép-Kelet-Európa nagy átalakulása: siker és csalódás című előadásával hétfőn megkezdődött a Nemzetközi Közgazdasági Társaság 14. világkongresszusa. A szeptember 2-áig tartó konferencián több száz előadás hangzik el két nagy témakörben. Az egyik a közgazdaság új irányait tekinti át, a másik pedig a világban zajló nagy változások közgazdasági hatásait vizsgálja. Kornai Jánost, a Harvard Egyetem és a Collegium Budapest emeritus professzorát, a Közép-Európai Egyetem kutató professzorát 2002-ben, a lisszaboni kongresszuson választották három évre a társaság elnökének. Ő az első közép- és kelet-európai, aki betölthette ezt a posztot.

Reflexió:
Építkezések bejelentése
Augusztus 29-étől kezdődően be kell jelenteni a 10 millió forint feletti értékű építkezéseket. Az adatszolgáltatási kötelezettség az adóhatóság felé olyan építkezések esetén kötelező, amelyekhez szükséges az építési hatóság engedélye.

HORVÁTHNÉ SZABÓ BEÁTA, a PricewaterhouseCoopers vezető menedzsere:
„Ez a kötelezettség első látásra felháborodásra adhat okot, ám jobban megnézve, a feketegazdaság visszaszorításra tett intézkedéscsomag részeként elhatáro­zott, logikus kormányzati lépésről van szó. Már több éve hasonló szabály van érvényben, miszerint az ingatlan adásvételek során az ügyvédeknek kötelező a vevő és az eladó adószámát és a szer­ző­dés főbb adatait az adóhatóságnak bejelenteni. Ez a mostani intézkedés kettős célt szolgál. Egyfelől a magánszemélyek vagyongyarapodási vizsgálatá­nál alkalmazható. A másik oldalról az építtetőt, valamint a ki­vitelezőt próbálja nyomon követni a hatóság, beleértve a nagyobb társasházakat építtető cégeket is. Aggasztó viszont, hogy máig nincs megfelelő formanyomtatvány, holott már augusztus 29-e óta él ez a kötelezettség. Ilyen esetben sajnos az adózók elmarasztalhatók, de mivel rajtuk kívülálló ok miatt nem tudták teljesíteni az adatszolgáltatást időben, remélhetően az adóhatóság nem állapít meg mulasztási bírságot.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik