Poszt ITT

20050816_104017

Ismét hatalmi harcok
dúlnak a Magyar Rádióban, ami a sikertelen elnökválasztás után várható is volt. A pártok már hosszú évek óta meg sem próbálnak alkalmazkodni a médiatörvény szelleméhez. Csak annak betűjéhez ragaszkodnak, s azt is úgy teszik, hogy ennek révén kiskapukat találnak. E tekintetben emlékezetes a csonka kuratórium – bíróság által legitimnek elismert – működése az előző kormány idején, amikor kizárólag kormánypárti jelöltekből állt az elnökség.

A magyarországi médiatörvény ugyanis kimondja, hogy az elnökség felét a kormánypárti, másik felét az ellenzéki pártok delegálják, ám ha valamelyik oldal nem állít jelöltet, az nem akadálya a testület megalakulásának. Márpedig akkor a kormányon kívül lévő Magyar Szocialista Párt és MIÉP nem tudott közös jelöltet állítani. Csonka kuratórium sem kell azonban ahhoz, hogy az elnök személyéről a jobboldal dönthessen, hiszen a nagykuratórium civil szervezetek delegáltjaiból áll, s úgy tűnik, jobboldali civil szervezet sokkal több van, mint baloldali, így a tagok kisorsolásakor a nagy számok törvénye alapján mindig ezek kerülnek többségbe.

A sors fintora, hogy annak idején Haraszti Miklós SZDSZ-es képviselő szorgalmazta a német modellt, vagyis azt, hogy „szociológiailag releváns csoportok” helyet kapjanak a közmédiumok irányításában. Nyilván nem is álmodta, hogy évekkel később éppen e paragrafus révén sikerül majd megbuktatni Such György rádiós elnökjelöltet, aki pedig kétharmados többséget kapott a pártdelegáltakból álló kuratórium elnökségétől. S így kerülne most a rádió élére a Fideszhez közeli Hollós János, igaz, csak ügyvezetőként, ugyanis a lejárt mandátumú elnök, a szintén jobboldali Kondor Katalin őt bízta meg a feladattal.

Ebből a kutyaszorítóból próbál most Gellért Kiss Gábor, a kuratórium szocialisták által delegált elnöke úgy kikeveredni, hogy jogi alapot talál tulajdonosi megbízott kinevezésére, illetve a rádió havi apanázsának, de legalábbis annak egy részének visszatartására. Nem tudni, kinek ad majd igazat a bíróság, de annyi biztos: a médiatörvényről ismét bebizonyosodott, hogy működésképtelen. Sajnos a politikai erők már kísérletet sem tesznek arra, hogy ez az áldatlan állapot megszűnjék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik