Nagyvilág

Kínai gagyival bukott le az amerikai hadsereg

Kínai gyártmányú, hamisított elektronikai alkatrészek vannak az amerikai haderő repülőgépeiben, hajóiban és rakétáiban - írta a The Daily Telegraph című brit lap internetes oldalán.

Tartani lehet attól, hogy ezek az alkatrészek nagyobb eséllyel hibásodnak meg – idézte a lap az amerikai szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottságának megállapításait.

E szerint az amerikai védelmi minisztérium 1800 esetben vásárolt hamis elektronikai eszközöket. Összesen több mint egymillió alkatrészről derült ki, hogy az amerikai eredetit másoló hamisítvány. Találtak ilyen alkatrészeket többek között teherszállító gépekben – Boeing C-17-esekben és a Lockheed Martin C-130J jelzésű “Szuper Herkulesében” -, a Boeing CH-46 típusú Sea Knight helikopterekben és a THAAD rakétavédelmi rendszerben.

A hamisítványok 70 százaléka Kínából származik, további 20 százalék pedig olyan országokból – Nagy-Britanniából és Kanadából -, amelyek a kínai gyártmányú utánzatok ismert viszonteladási helyei.

Gyakori eset, hogy kicsempészik a dél-kínai Kuangtung (Guangdong) kanton tartományban működő gyárakból a mikrochipeket, vagy más módon tesznek szert ilyenekre, majd valamelyest módosítják és újracímkézik őket. A kifejezetten katonai felhasználásra szánt chipek ellenállóbbak, szélsőséges időjárási körülmények között is működnek. A hamisítványokat polgári forgalomba szánt chipek átalakításával állítják elő, ezért kérdéses ezek megbízhatósága.

Azóta, hogy egyre több elektronikai műszert Kínában gyártanak, az amerikai haderő egyre kevésbé tudja ellenőrizni a vásárolt áru minőségét. A Pentagon – főleg a régebbi gyártmányú hadi eszközökhöz – nem külön gyártótól, hanem egyenesen a piacról szerez be alkatrészeket.

A gond egyáltalán nem új keletű: a 90-es évekre nyúlik vissza, amikor Bill Clinton akkori elnök kormányzata – hogy csökkentse a beszerzési költségeket – arra utasította a Pentagont, hogy kész termékeket vegyen, és ne saját maga fejlesszen.

– Ez politikai támadás Kína ellen, és ennek a közelgő elnökválasztás az oka – mondta Szung Hsziao-csün (Song Xiaojun), a kínai hadsereg volt tisztje, hírmagyarázó a kínai tömegtájékoztatásban. Pedig nem Kínát kellene hibáztatni, ez egy szabadpiaci ügy. Az amerikai haderő vásárolhatna alkatrészeket Japántól vagy Koreától, csak éppen sokszoros áron – mutatott rá a kínai szakértő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik