Tech

Amatőr módon bukott le egy kínai kém

Ráadásul az sem volt épp szigorúan titkos, amit megpróbált kicsempészni a kínai hadseregnek.

Az eset még 2007-ben történt, de a több évtizedes börtönbüntetés mostanában került kézzelfogható közelségbe.

Történt ugyanis, hogy az amerikai Hanjuan Jin egy szép napon úgy döntött, hogy igazán megunta munkahelyét a Motorolánál és inkább Kínában telepedne le – az ehhez szükséges összegeket pedig némi ipari kémkedéssel biztosítaná. Felmondása előtt éppen ezért letöltött néhány anyagot munkaadója szervereiről.

Szerencsétlenségére azonban a chicagói reptéren egy véletlenszerű ellenőrzés során a csomagjában találtak a lopott anyagokon túl 30 ezer dollárt és a kínai kormány által kiállított dokumentumokat – ezt már igazán nem tudta kimagyarázni.

Hogy mit próbált eljuttatni a kínai hadseregnek? Nos, a titkok között olyan “újítások” szerepeltek, mint a Motorola push-to-talk (azaz nyomd-hogy-beszélj) technológiája, amivel a walkie-talkie-kon kívül talán sehol máshol nem találkoztunk még.

A nő ügyvédje is épp azzal érvel, hogy nevetségesen felesleges dolgokat tudott volna csak szivárogtatni. Ezzel szemben az ügyészség szerint az árulás az minden esetben árulás. Szerintetek kinek van igaza? Elég büntetés a nő saját hülyesége?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik