Nagyvilág

Kínai vállalatok fegyvereket akartak eladni a Kadhafiéknak.

Kínai állami vállalatok az ENSZ fegyverembargója ellenére kínáltak fel fegyvereket a felkelőkkel küzdő kadhafistáknak. Peking tagad.

A kanadai Globe and Mail című lap újságírója olyan dokumentumokat talált Tripoliban, amelyek arról árulkodnak, hogy kínai vállalatok júliusban 200 millió dolláros fegyverügyletet ajánlottak a Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erőknek. Az újságíró az iratokat a szemét közül szedte ki, a főváros azon negyedében, ahol a Kadhafi-rezsim magas rangú tisztségviselői éltek.

A kínai vállalatok a Líbia ellen foganatosított ENSZ-szankciók ellenére rakétavetőket, páncéltörő rakétákat és más fegyvereket ajánlottak fel eladásra Kadhafi erőinek.

A felkelők egyik katonai szóvivője, Abdulrahman Buszin közölte az egyik lappal, hogy szilárd bizonyítékok vannak Kína és Kadhafi között zajló fegyverügyletekre, és a dokumentumok tanúsítják ezt. A szóvivő ezzel kapcsoltan megemlítette: a fegyverembargót megsértett országoknak nem lesz sok esélyük arra, hogy üzleteljenek az olajban gazdag Líbiával.

Brüsszelben egy magas rangú NATO-tisztviselő nagyon valószínűtlennek tartotta a jelentések valóságtartalmát. A Líbia elleni fegyvereladási embargót felügyelő ENSZ-testület tagjai is arról számoltak be, hogy nem kaptak kínai fegyvereladásokra vonatkozó jelzéseket.

Csiang Jü (Jiang Yu) kínai külügyi szóvivő hétfőn közölte: Kadhafi képviselői idén júliusban Kínában jártak, hogy fegyvert vegyenek, de megállapodás nem született, és fegyvereket sem szállítottak. Mint mondta, a líbiaiak kínai cégek képviselőivel tárgyaltak, ennek részleteiről azonban nem szólt. Hozzátette ugyanakkor, hogy Kína szigorúan tartja magát az ENSZ Líbia ellen elrendelt fegyverszállítási embargójához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik