Nagyvilág

Kadhafi még mindig ellenállásra buzdítja híveit

A Líbia új urai elleni harc folytatására buzdította megmaradt híveit Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető egy hangfelvételen.

“Folytassátok az ellenállást akkor is, ha nem halljátok a hangom” – üzente Kadhafi híveinek egy szíriai televízió beszámolója szerint. “Vita van az agresszor szövetség és ügynökei között” – tette hozzá, a NATO-ra és az őt elkergető népfelkelés vezetőire utalva.

Kadhafi figyelmeztetett: a hozzá hű törzsek a kulcsfontosságú erődítményekben felfegyverkeztek, és nem fogják megadni magukat a felkelőknek. “Legyen hosszú harc, borítsák be a lángok Líbiát” – idéztek arab tv-k a szónoklatból.

A líbiai felkelők Átmeneti Nemzeti Tanácsa csütörtökön jelentette be, hogy héttel több időt adnak a Kadhafi szülővárosát, Szirtet védő fegyvereseknek a megadásra. Korábban az ÁNT tagjai közölték: igyekeznek meggyőzni a volt líbiai vezető Szirtben megmaradt híveit, hogy a régi rezsimnek vége, és ha megadják magukat, tisztességes elbánásban lesz részük.

Azt továbbra sem lehet tudni, hogy Kadhafi hol bujkál. Az ÁNT alelnöke szerint Kadhafi Tripoli közelében, a fővárostól délkeletre, Bani Válid körzetben lehet, mások szerint azonban a Tripolitól 450 kilométerre keletre fekvő Szirtben rejtőzködik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik