Belföld

Orbánék is megfizetnek a dráguló cigiért

nemzeti dohánybolt (nemzeti dohánybolt, trafik, cigaretta, )
nemzeti dohánybolt (nemzeti dohánybolt, trafik, cigaretta, )

Már a napokban 130-140 forinttal drágulhat egy doboz cigaretta. Ez már hathat a Fidesz támogatottságára is.

Korábban a Magyar Nemzeti Bank szakemberei már jelezték, hogy a dohányáruk 10 százalékos árrése 16 százalékos áremelkedést eredményezhet. Egy olcsónak számító terméknél 19 szál cigarettáért 760 forintot fizet a dohányos, de ennek nagy része, 636 forint (84 százalék) a különböző adó. A kereskedő a korábbi 4 százalékos árréssel dobozonként 30,4 forintot keresett a 760-as cigin, a 10 százalékossal már 76-ot.

A kiskereskedelmi árrés növelése miatt ugyanakkor emelkedik az áfa és az értékadó összege, ami összességében 16 százalékos áremelkedést jelenthet a cigarettaárakban. Ez a jegybank számításai szerint 0,6 százalékpontot jelenthet az inflációs mutatóban. A korábbi készletek hamarosan elfogynak, így napokon belül emelkedhet az ár – közölte az RTL híradója.

Az Ipsos tegnapi felméréséről Závecz Tibor kutatási igazgató az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy az olyan morális ügyek, mint a trafikbotrány már nem vált ki semmilyen reflexiót a magyar társadalomból, az emberek nem figyelnek oda a politikára. Az embereknél az áremelések üthetik majd ki a biztosítékot. Ha a dohánytermékeknél megvalósul az árrésemelés, az a lakosság egyharmadát érinti majd, annak elképzelhető, hogy lesz hatása – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik