Belföld

Szanyi: Gyurcsány szivárogtatott

szanyi (szanyi)
szanyi (szanyi)

Erre utalt ismét Szanyi Tibor egy közösségi oldalon - hangzott el a köztévé híradójában, miután a STOP.hu felhívta erre a figyelmet. A hír már több mint 2 éves!

A szocialista politikus eredetileg a trafikmutyit kirobbantó Hadházy Ákost bírálta, innen jutott a kommentelőknek válaszolva addig a megállapításig, hogy immár „a napnál világosabb, hogy az őszödi ügykezelő maga GyF és stábja volt”. Miután egy hozzászóló Szanyinál rákérdezett, hogy akkor árulónak tekinti-e azt a bizonyos GyF-et és stábját, a politikus azt válaszolta: “Nem. Miért lenne áruló az, aki kiadja a sajtónak a saját beszédét?” – írta a STOP.hu.

A köztévé híradója vasárnap azt állította, hogy a bejegyzés és vele együtt a hozzászólások eltűntek Szanyi Tibor oldaláról. Ezt a szocialista politikus cáfolta, Facebook-oldalára azt írta: “Hazug M1! A post sértetlenül itt van az oldalamon, az összes kommenttel együtt. Ennyit róluk…”

A Híradó mindenesetre egész nap kereste a képviselőt, de sem őt, sem Gyurcsány Ferencet nem tudta elérni.

Hírérték?

két éve Szanyi Tibor már megvádolta Gyurcsányt azzal, hogy maga az exkormányfő hozta nyilvánosságra a felvételt. Gyurcsány ezt visszautasította, azt írta, hogy elkeseredett amiért saját pártja egyik vezetője, „a többiek csendes asszisztálásával nyilvánosan azzal vádol, hogy én szivárogtattam ki az őszödi beszédet. Bizonyíték? Az nincs”.

A volt kormányfő úgy vélte, jobb lenne nem foglalkozni a sárdobálással, hiszen félő, hogy maga is besározódik, de nem sok választása maradt. “A sár így is, úgy is fröccsen.” Rá is. “Őszöd mostanra nem politikai, hanem erkölcsi kérdés lett.” Abban pedig nem hátrálhat meg – írta Gyurcsány Ferenc akkor Facebook-bejegyzésében.

Az akkor még szocialista politikus emlékeztetett rá, tőle is rendszeresen kérdezik, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet? Gyurcsány szerint csak az biztos, hogy nem ő és “csak egy hajszállal kevésbé biztos”, hogy nem is a környezetéből volt valaki a kiszivárogtató. Szeretne ennél is többet mondani, de egyértelmű válasza neki sincs.


Fotó: Neményi Márton

A 2006 májusában, zárt körben, az MSZP-frakció ülésén elhangzott beszédet 2006 szeptemberében szivárogtatták ki. Ezt követően kezdődtek a kormány, illetve Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök távozását követelő tüntetések. Korábban több teória is született, kinek állhatott érdekében a felvétel megszellőztetése, ki hozhatta nyilvánosságra. Nyomoztak is. A Nemzetbiztonsági Hivatal kizárta, hogy az őszödi kormányüdülőt kívülről hallgatták volna le a „tettesek”.

A magyar politikai jobboldalon nem volt politikus, aki ne szólította volna fel lemondásra Gyurcsányt, ahogy Sólyom László köztársasági elnök is elítélően nyilatkozott a szocialista miniszterelnökről. A felvétel kiszivárgását korábban – Szilvásy György titokminiszter utasítására – a titkosszolgálatnál (akkori nevén Nemzetbiztonsági Hivatal) is vizsgálták, de arra jutottak, hogy nem történt külső lehallgatás.

Néhány hete a Heti Válasz felkutatott egy állítólagos “koronatanút”, Szabó Bálintot, aki azt állította, hogy az MSZP felső vezetéséből egy Feri, egy Kati és egy Imre keresztnevű politikus adta oda Rózsa-Floresnek a beszédről készült CD-t. Őt már nem lehet erről megkérdezni, hiszen azóta Bolíviában agyonlőtték. Szekeres Imre, Szili Katalin és Baja Ferenc viszont tagadta, hogy egyáltalán ismerték volna a délszláv háborúban is feltűnt férfit. A Bolíviában 2009 áprilisában meggyilkolt Eduardo Rózsa-Flores halála után az fn.hu-nak Brády Zoltán kiadó azt nyilatkozta, hogy – bár nem köztudomású –, de ők, azaz Brády és Rózsa-Flores voltak, akik kiszivárogtatták az őszödi beszédet.

Május 26-án volt hétéves Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. A választási győzelmet ünneplő szocialista frakcióülésen elhangzottak alapjaiban változtatták meg Magyarország belpolitikai viszonyait. Az újrázó miniszterelnök a kormánypárt előtt álló reformokat akarta felvezetni a szocialista képviselőknek – Gyurcsány későbbi elmondása szerint – tele „költői túlzásokkal” és „szenvedéllyel”.

A szöveg helyenként trágár, helyenként egy aktív kormányfőtől szokatlanul őszinte volt, elismerte, hogy végighazudták az előző választási kampányt. „Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. Annyival vagyunk túl az ország lehetőségein, hogy mi azt nem tudtuk korábban elképzelni, hogy ezt a Magyar Szocialista Párt és a liberálisok közös kormányzása valaha is megteszi.” A teljes beszédet itt olvashatja el!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik