Nagyvilág

Mégsem szivárgott ammónia az űrállomáson

ISS-kilatas(960x640).jpg (Föld, )
ISS-kilatas(960x640).jpg (Föld, )

A NASA a Twitter-oldalán cáfolta, hogy ammóniaszivárgás történt volna a Nemzetközi Űrállomáson (ISS).

Korábban az orosz média a Roszkoszmosz orosz űrkutatási hivatalra hivatkozva azt közölte szerdán, hogy ammóniaszivárgás történt az űrállomáson, ezért a legénységnek el kellett hagynia az ISS mérgező gázzal megtelt egységét. A szivárgás az ISS amerikai moduljában történt. Az űrhajósok ezt követően biztonságosan elzsilipelték magukat az űrállomás orosz építésű részében.

“Nem történt ammóniaszivárgás. A legénység arról számolt be, hogy nőtt a nyomás a hűtőrendszerben” – áll a NASA-nak a Twitter mikroblog portálon közzétett közleményében.

Amerikai szakemberek szerint feltételezhetően három oka is lehetett, hogy riasztás történt az űrállomás amerikai moduljában: ugrásszerűen megnőtt a nyomás, meghibásodott a jeladó berendezés, illetve informatikai probléma lépett fel. A NASA nem erősítette meg azt az értesülést, hogy károsanyag-kibocsátás történt volna az ISS-en. Közölte: szakértők tanulmányozzák a kialakult helyzetet.

Az ammónia színtelen gáz, amely irritálja a szemet és a tüdőt. Az űrállomáson jelenleg három orosz, két amerikai és egy olasz űrhajós dolgozik.

Az ISS egyike az orosz-amerikai együttműködés azon területeinek, amelyeket nem viseltek meg a két ország között az ukrán válság miatt megromlott kapcsolatok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik