Nagyvilág

Kivégezhette egyik japán túszát az Iszlám Állam

Japán egyelőre vizsgálja annak a felvételnek a hitelességét, amely szerint az Iszlám Állam kivégezte az egyik túszát, Jukava Harunát.

A kormány most rendkívüli ülést tart – jelentette a BBC az AP hírére hivatkozva. 

A terrorszervezet kedden közölte, hogy kivégzi két japán túszát, ha az ázsiai ország nem fizet nekik 200 millió dolláros (54 milliárd forint) váltságdíjat. Az egyik japán kormánytisztviselő “megbocsáthatatlannak” nevezte a fenyegetést. Az egyik túsz édesanyja arra kérte a dzsihádistákat, hagyják meg fia életét. Ugyanerre szólította fel a terorrszervezetet a japán miniszterelnök is. 

Az International Business Times cikke szerint a közel háromperces felvételen a másik túsz, Goto Kendzsi  látható, amint narancssárga kezeslábasban, összeláncolt kezekkel a lefejezett társáról készült fényképfelvételt mutatja. Goto egyben a japán miniszterelnököt, Abe Shinzót hibáztatja Jukava haláláért. “Abe, megölted Harunát. Nem vetted komolyan a fogvatartóim fenyegetését, és nem cselekedtél 72 órán belül” – mondja a felvételen angol nyelven a japán túsz. 

Az Iszlám Állam újabb üzenetét tolmácsolva Goto azt mondja, az ő életéért és szabadon bocsátásáért cserébe a terroristák egy Jordániában bebörtönzött társuk elengedését követelik: Sajida al-Rishawi még 2005-ben próbált meg öngyilkos merényletet végrehajtani, de a női merénylőt letartóztatták.

Szakértők szerint a felvétel hitelessége megkérdőjelezhető, mert nem a dzsihádista szervezet “hivatalos” csatornáján keresztül jelent meg, illetve hiányzik az elejéről a többi felvételen szereplő “Isten nevében” nyitóelem. Különösnek tűnik az is, hogy a terrorszervezet az eddigiektől eltérően nem filmfelvételt, hanem fotót tett közzé a kivégzésről. Amennyiben a video mégis hiteles, ez lesz az első alkalom, hogy az Iszlám Állam fogolycserét követel.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik