Nagyvilág

Több száz gyereket sorozott be az Iszlám Állam

Iszlám Állam templomot rombol (Iszlám Állam, ISIS)
Iszlám Állam templomot rombol (Iszlám Állam, ISIS)

Idén január óta 400-an álltak be a Kalifátus Kölykei közé.

Január óta több száz gyereket sorozott be soraiba az Iszlám Állam terrorszervezet, közölte a londoni székhelyű, szíriai emigránsokból álló Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) kedden.

A központ szerint legkevesebb 400 fiatalt, az úgynevezett “Kalifátus Kölykeit” részesítette katonai kiképzésben és ideológiai oktatásban a szélsőséges iszlamista szervezet. A fiatalkorúkat iskolák, mecsetek és nyilvános helyek közelében környékezik meg, gyakran pénzt ajánlva csábítják magukhoz.

“Azért használnak gyerekeket, mert könnyű átmosni az agyukat. Azt teremtenek belőlük, amit akarnak… ” – mondta Rámi Abder-Rahmán, az emigráns szervezet vezetője.

Abder-Rahmán szerint az IÁ azért folyamodik a kiskorúak besorozásához, mert az év eleje óta csak 120-an csatlakoztak a szervezethez. Ez részben a török határellenőrzés megerősítésének tudható be, ahol a külföldi állampolgárok próbálnak átjutni Szíriába, hogy a terroristákhoz csatlakozzanak. A terrorcsoport uralma alatt lévő szíriai területeken viszont elég gyerek van, akiket fel tudnak használni céljaikra. 

A táborokban a fiatalkorúakat megtanítják az éles lövészetre, hadviselésre és autóvezetésre – állítja az OSDH. Az IÁ viszont nem csak harctéri feladatokra toborozza a gyerekeket. Sokakat informátornak vagy a támaszpontjaik őreinek vesznek fel. A központ megjegyezte, hogy a születési rendellenességgel rendelkező fiatalokat is szívesen fogadja sorai közé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik