Nagyvilág

Lóháton megyünk Kazahsztánba

Lovas expedíció indul Magyarországról Kazahsztánba. A közel hétezer kilométeres út célja a baráti kapcsolatok erősítése az érintett országokban.

A távot az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány három lovasa teszi meg történelmi népviseletben: Bencze István expedícióvezető, Chemez Farkas és Béres Sándor néprajzkutatók – olvasható a Karpatmedenc.net oldalon. Kalinovszkaja Szvetlana programkoordinátor autóval kíséri a lovasokat, Kazahsztánban pedig Sípos László rováskutató is velük tart.

A túra március 5-én a Pest megyei Bagról indul, majd Románián, Grúzián és Azerbajdzsánon át a tervek szerint július elején érkezik Asztanába, Kazahsztán fővárosába. A résztvevők minden nagyobb településen, mintegy hatvan helyszínen tartanak előadásokat: diákat, filmeket vetítenek Magyarországról és a lovasút technikai hátteréről.

Béres Sándor az út során folyamatosan naplót vezet az eseményekről. A lovasút megvalósításában több szervezet, valamint adományozók is segédkeztek. A Kazahok Világszövetsége anyagilag is, több magyarországi, illetve az út során érintett település önkormányzata pedig szállással, ellátmánnyal, benzinnel támogatja a kalandorokat. Az expedícióvezető hozzátette: az út közösségi ügy, amelyből sokan, ha csak szimbolikus felajánlásokkal is, de igyekeznek kivenni részüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik