Nagyvilág

Rendkívüli állapot a zavargó kazah olajvárosban

Kijárási tilalmat vezettek be a több tucat halottal járó zavargások után a nyugat-kazahsztáni Zsanaozen városában.

A hivatalos adatok szerint 11-en, az ellenzék becslése szerint azonban hetven ember halt meg a százezer lakosú Zsanaozenben a biztonsági erők és a tiltakozó olajmunkások közötti összecsapásokban. A pénteki zavargásokra válaszul Nurszultan Nazarbajev kazah elnök rendkívüli állapot, valamint kijárási tilalom bevezetéséről döntött a nemzetbiztonsági tanácsa szombati rendkívüli ülésén.

Nazarbajev rendkívüli hatalommal felruházott városparancsnokot nevezett ki, akinek feladatai köré tartozik, hogy betartassa a korlátozó intézkedéseket, köztük a gyülekezéseket tiltó rendelkezéseket, a szabad mozgás korlátozását, a televíziók és a rádiók felhasználását mozgósításra. A rendkívüli állapot intézkedéseit egyelőre január 5-ig vezették be a városban, ahol este 11 órától reggel hétig kijárási tilalom van érvényben.

A városban és a környező településeken már több mint fél éve tapinthatóan feszült a légkör. Az olajipari központban hónapok óta sztrájkolnak  a bérükkel és munkakörülményeikkel elégedetlen olajmunkások, akik közül majdnem ezret el is bocsájtottak a tiltakozások miatt.

Pénteken a szakszervezetek adatai szerint háromezer tiltakozó munkás vonult a város főterére, ahol megzavarták a függetlenség napi ünnepségek előkészületeit. A megjelenő rendőrök a beszámolók szerint éles lövésekkel oszlatták fel a tömeget, miközben az elbocsátott olajbányászok felgyújtották a városi önkormányzat épületét és az egyik energetikai vállalat helyi képviseletét, valamint üzleteket és bankautomatákat fosztottak ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik