Belföld

“Az Olvasás Éve aranyfokozatú támogatója” címet adományozott az Oktatási Minisztérium a Coca-Cola Magyarországnak

"Az Olvasás Éve aranyfokozatú támogatója" címet adományozott az Oktatási Minisztérium a Coca-Cola Magyarországnak, amely a hivatalos programok támogatása mellett saját országos rendezvénysorozatot is indított az olvasás népszerűsítésére.

A Coca-Cola Magyarország 10 millió forinttal támogatja az “Olvasás Évét”, így elnyerte az Oktatási Minisztériumtól az aranyfokozatú támogató címet.
Saját szervezésben az ország 13 városát keresi fel a Coca-Cola Harry Potter Csodavár rendezvénysorozat, amely az olvasás varázslatos élményét népszerűsíti a gyerekek közt.
A Csodavár országszerte ellátogat a városok kórházainak gyermekosztályaira, gyermekotthonokba és gyermekkórházakba.
A Csodavárnál könyvgyűjtést is szervez a Coca-Cola. A látogatók által hozott régi könyveket a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatnak adja át a cég, aki a rászoruló fiatalok és családok közt osztja szét azokat.

A Coca-Cola világszerte arra törekszik, hogy mindazokban az országokban, ahol üdítőitalaival jelen van, megtermelt javaiból valós értékeket juttasson vissza a helyi közösségeknek. Az oktatás és az ifjúság támogatása komoly hagyományokkal bír a cég életében, nemcsak külföldön, hanem itthon Magyarországon is. Ebben az éven a Coca-Cola helyi vállalata abban szeretne segíteni, hogy a gyerekeknek és az ifjúságnak az olvasásához fűződő kapcsolatát szorosabbra fűzze.

A Coca-Cola az Olvasás Éve program aranyfokozatú támogatója

A Coca-Cola Magyarország 2001-ben 10 millió forinttal támogatja az Oktatási Minisztérium által meghirdetett és szervezett “Olvasás Éve” programokat. A támogatási összeget a Coca-Cola Magyarország, szeptember 28-án az Országos Szabó Ervin Könyvtár dísztermében ajánlotta fel Környei László közoktatási helyettes államtitkárnak. Az adomány elismeréseként a Minisztérium az aranyfokozatú támogató címet adományozta. A felajánlásról és a cím adományozásról szóló dokumentumot Környei László és Khalil Younes, a Coca-Cola Magyarország ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével.
A támogatással a cég hozzájárul ahhoz a könyvadományhoz, amelyet a Minisztérium az Olvasás Éve alkalmából juttat el az ősz folyamán az ország közel 3 és fél ezer iskolájába, hogy ezzel is hozzásegítse a nehezebb helyzetben lévő iskolák tanulóit az olvasás élményéhez. Az Oktatási Minisztérium által meghirdetett “Utazás a könyv körül” országos vetélkedő második fordulója ugyancsak ennek a pénzadománynak a segítségével valósul meg. A vetélkedőben 10 fős csapatok egy kijelölt irodalmi műhöz kapcsolódó feladatokat oldanak meg. Ezekben a hónapokban a regény és a feladatok egy romantikus világba kalauzolják a gyerekeket, amely világról rengeteg kulturális, történelmi ismeretet kell összegyűjteniük. Az olvasás a fantázia, a szárnyaló képzelőerő és a kreativitás világába varázsolja a gyerekeket. A vetélkedő végére eredménytől függetlenül komoly ismerői lesznek a tárgyalt kornak, kultúrának. A művet az Oktatási Minisztérium és a Coca-Cola közösen jelöli ki, de mindenképpen a magyar irodalom tárházából választanak.

Coca-Cola Harry Potter Csodavár az olvasásért

A Coca-Cola Magyarország saját országos programot szervez azzal céllal, hogy a gyerekekhez országszerte közelebb vigye az olvasás élményét és varázslatát. A programra azonban nemcsak a gyerekeket, hanem családokat és pedagógusokat is várnak a szervezők. A “Coca-Cola Harry Potter Csodavár” az ország tizenhárom városába, Székesfehérvárra, Miskolcra, Békéscsabára, Nyíregyházára, Budapesten a Felvonulási térre, Győrbe, Egerbe, Debrecenbe, Kecskemétre, Szolnokra, Szombathelyre, Szegedre és Pécsre látogat el. Budapesten, október 5-6-ig és október 28-29-ig a Felvonulási téren 12-19 óráig épül fel a Coca-Cola Harry Potter Csodavár. A belépés és a programokon való részvétel díjtalan. Nagyobb csoportoknak, iskolai osztályoknak javasolják, hogy előre jelentkezzenek be, hogy a fogadásuk zavartalan legyen.

A “Coca-Cola Harry Potter Csodavár” programjai

A Csodavárban öt különböző helyszín kínál olyan izgalmas és tartalmas programokat, amelyek mindegyikének alapja az olvasás. Az idelátogatók feleleveníthetik, gyarapíthatják olvasmányaikat, és azok kapcsán játékokban vehetnek részt. Lesz olvasósarok, ahol magyar és nemzetközi irodalmi csemegék közül lehet válogatni, de azokra a gyerekekre is gondoltak a szervezők, akiknek az önálló olvasás még gondot okoz. Nekik színészek Harry Potter kalandjaiból olvasnak fel. A legjátékosabb és bátrabb gyerekek, gyerekcsoportok egy-egy jelenetet is begyakorolhatnak a színművész segítségével, és azt előadhatják. Az alkotóházban az olvasmányélményekhez kapcsolódó színezők, kifestők várják a gyereket, de rajzolásra is lehetőség nyílik. A legügyesebbek ajándékot kapnak. A legizgalmasabb helyszín a varázslat világáé. Folyamatos a bűvészbemutató és oktatás azoknak, akik Harry Potter nyomdokaiba szeretnének lépni.

Olvasással a gyermekek gyógyulásáért, neveléséért

Minden városban, ahova a Coca-Cola Harry Potter Csodavár ellátogat, a program egyes elemeivel a szervezők gyerekkórházakat, városi és megyei kórházak gyerekosztályait és gyerekotthonokat keresnek fel, hogy a gyógyuló és nehezebb körülmények között élő gyerekekhez is elvigyék az olvasás élményét. Budapesten október 5-én a Szent László Kórházat, október 6-án a Heim Pál Gyermekkórházat, október 28-án a Budai Gyermekklinikát, október 29-én pedig a II. sz. Gyermekklinikát keresik fel a Csodavár szervezői.

Könyvgyűjtés az olvasásáért

A Coca-Cola Harry Potter Csodavár helyszínein könyvgyűjtést szerveznek. Arra kérik a látogatókat, hozzák el azokat a régi köteteket, amelyekre otthon már nincs szükség, vagy több példányban van meg. Ezeket a könyveket a Nemzetközi Gyermekmentő szolgálatnak ajánlja fel a Coca-Cola, hogy olyan családokhoz, fiatalokhoz jussanak el, akiknek nehézséget okoz a könyvek beszerzése.

A Coca-Cola szeretne a gyerekek mellett a pedagógusok szakmai képzéséhez is hozzájárulni, hiszen az ifjúság nevelése a családok mellett az iskolákban történik. Ezért az Educatio 2001. konferenciát és kiállítást egy szakmai előadással is támogatja, amellett, hogy saját stand felállítását tervezi. Az előadás témája és a stand által hordozott üzenet egyaránt az olvasás népszerűsítését hivatott segíteni.

Bár a Coca-Cola Harry Potter Csodavár utolsó állomása november 4-én és 5-én Pécs, a rendezvény más formában, a téli hónapokban Karácsonykor is folytatódik majd. A Coca-Cola olvasáshoz kapcsolódó programjai pedig átnyúlnak 2002-re is.

További információ:
Horváth Magyary Nóra
Coca-Cola Magyarország
közkapcsolati és kommunikációs igazgató
Tel: 06/24/500-568
www.coca-cola.hu
sajtoinfo@coca-cola.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik