Nagyvilág

Bíróság előtt a volt izlandi miniszterelnök

Megkezdődött a volt izlandi miniszterelnök elleni büntetőper. Geir Haardét azzal vádolják, hogy a pénzügyi válság idején nem tett meg mindent az izlandi bankrendszer összeomlásának megakadályozásáért.

Haarde a jelenlegi és volt kormánytagok ügyeit vizsgáló különbíróság, a Landsdomur előtt kijelentette: az ellene felhozott vádak alaptalanok, visszautasítja őket. A szigetország történetében a Haarde-ügy az első, amelyet a több mint száz éve alapított Landsdomur tárgyal.

Tavaly szeptemberben még hat vádpontban vizsgálódtak Haarde ellen. Ezek közül kettőt ejtettek, a bíróság indoklása szerint azért, mert a vádpontban leírtak nem minősültek bűncselekménynek.

Haarde 2006-tól a közvélemény által kikényszerített lemondásáig, 2009 elejéig volt miniszterelnök a jobboldali Függetlenségi Párt élén. Független szakértők 2010-ben hozták nyilvánosságra azt a jelentésüket, amely az izlandi pénzügyi válság és a bankszektor összeomlásának okait vizsgálta. A szakértők Haarde mellett három másik politikust neveztek meg felelősként, de a reykjavíki parlament – melyben a legnagyobb párt is csak a székek 30 százalékát foglalja el – úgy ítélte meg, hogy csak a volt kormányfő ellen indokolt eljárást indítani. A per valószínűleg március közepéig tart, utána hat héten belül várható ítélethirdetés.

Haarde egy tavaly nyáron adott interjúban hangoztatta, “bohózat” az ellene indított eljárás, amit politikai ellenfelei kezdeményeztek.

Vezető izlandi bankok a válság előtt féktelenül terjeszkedtek, gyakran egyetlen szektorba fektetve be horribilis összegeket, ez nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a Lehman Brothers amerikai nagybank 2008-as összeomlása után ők is bedőltek, súlyos adósság- és devizaválságba sodorva a kis országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik