Nagyvilág

Szivárog a Vatikán

Bizottságot állított fel a Vatikán, hogy kivizsgálja, miként történhetett meg, hogy bizalmas dokumentumait a közelmúltban átadták az olasz sajtónak.

A Vatikánból egyre gyakrabban kiszivárgott bizalmas információk kapcsán egy bíborosokból álló bizottságnak kell felderítenie a kényes adatok kiadásának hátterét. Egy olasz tv-állomás februárban mutatta be a vatikáni államigazgatás egyik vezető munkatársának két bizalmas levelét. Ezekben Carlo Mari Vigano érsek a vatikáni adminisztráción belüli korrupcióra és nepotizmusra panaszkodik, továbbá nehezményezi Washingtonba történt áthelyezését.

Pár nappal ezután további titkos dokumentumokat is megszellőztettek a vatikáni IOR bank és az olasz hatóságok nem kielégítő kapcsolatáról. A Paolo Romeo szicíliai bíborostól származó dokumentum pedig a pápa ellen szőtt állítólagos merénylettervről számolt be.

A vatikáni államtitkárság saját hatáskörében már korábban vizsgálatot kezdett, és büntetőjogi nyomozással bízta meg Nicola Picardit, a pápai állam főügyészét.

Amióta Federico Lombardi szóvivő a Wikileaks internetes kiszivárogtatóra célozva elismerte, hogy a Vatikánban is gondok vannak bizalmas információk napvilágra kerülésével, az olasz sajtóban “Vatileaks” néven fut az ügy. A bizottság tagjai Josef Tomko, Salvatore De Giorgi és Julian Herranz bíborosok lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik