Nagyvilág

Vádat emeltek a lemondatott thaiföldi miniszterelnök ellen

A rizstermesztők sokat vitatott segélyezési programját felügyelve a gyanú szerint gondatlanul látta el hivatali teendőit.

A nemzeti antikorrupciós bizottság vezetője elmondta, hogy a testület egyhangúlag úgy határozott, a Jinglak Sinavatra elleni bizonyítékok elegendő alapot szolgáltatnak a vádemeléshez. A segélyezési program a Jinglak-kormány politikájának kiemelkedő célkitűzése, amely a gazdálkodók millióinak sorsát javította.

Eltilthatják a politizálástól

Az ügy most a szenátus elé kerül, s elmarasztaló ítélet esetén Sinavatrát öt évre eltilthatják a politizálástól, aminek következtében nem indulhatna a július 20-ra kiírt választásokon a kormányzó Puea Thai párt listavezetőjeként.

Előző nap egy másik igazságügyi testület, az alkotmánybíróság már lemondásra kényszerítette Jinglak Sinavatra kormányfőt és kabinetjének több tagját hatalommal való visszaélés vádjával. A kormányzat hívei ugyanakkor felhánytorgatják, hogy az igazságügyi szerveket a bangkoki “hagyományos elit” uralja, amely az ellenzéket pártolja.

Az alkotmánybíróság 2008-ban már eltávolított a hatalomból két Thakszin-párti kormányfőt, megnyitva ezzel az utat az ellenzék kormányra kerülése előtt. Az alapvetően a Demokrata Párt által megtestesített ellenzéket a kormányzó Puea Thai azzal vádolja, hogy csak “igazságügyi puccsok” útján tudnak a kormányrúdhoz jutni.

Szükséges az új választás

Sokan megkérdőjelezik az ellenzék demokratikus elkötelezettségét, mert a tüntetők hagyományosan bizalmatlanok a választási rendszerrel szemben, és készek lennének bizonytalan időre elhalasztani a voksolást. Akanat Prompha, a kormányellenes tüntetők szóvivője bejelentette, hogy a tiltakozók saját kormányt akarnak alakítani, mert szerintük az átmeneti kabinet illegitim Jinglak távozása után is, ugyanis a miniszterelnöki posztra kijelölt Nivatthamrong Bunszongphaiszan kereskedelmi miniszter is a Sinavatra-klán embere. Az ellenzékiek a péntekre tervezett, döntő fontosságúnak tartott “akciónapon” hozzák nyilvánosságra saját kormánylistájukat.

Az Egyesült Államok szerdán hangsúlyozta, hogy mindenképpen szükség lenne mielőbb új parlamenti választásokat tartani Thaiföldön, tekintettel arra, hogy az országban hónapok óta nem működik a törvényhozás, miután az ellenzék több helyen meghiúsította a februári választás megtartását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik