Nagyvilág

Oroszország ismét előkapta a gázfegyvert

Oroszország csak azután lenne hajlandó tárgyalni Ukrajnával a gázárról, ha Kijev először rendezi gázadósságát, júniustól pedig előre kell fizetniük.

Anatolij Janovszki orosz energiaügyi miniszterhelyettes közölte, hogy Ukrajna rendezetlen gázszámlája jelenleg mintegy 3,51 milliárd dollár. A felhalmozódott jelentős gáztartozás miatt Moszkva kénytelen volt olyan döntést hozni, hogy júniustól csak annyi földgázt szállít, amennyit Kijev előre kifizet.

2009-ben állapodtak meg

A Gazprom orosz gázipari cég május 16-áig megküldi, hogy az elmúlt évek átlaga alapján júniusban mennyi földgázt vásárolt Kijev és júniusban annyi földgázt exportál, amennyit május 31-éig Kijev előre kifizet.

Az orosz energiaügyi minisztérium múlt heti közleménye szerint “az orosz Gazprom és az ukrán Naftogaz Ukrajini gázipari cégek között 2009-ben létrejött gázmegállapodás fizetési kötelezettség elmaradásának következményeivel foglalkozó fejezete alapján Oroszország 2014 júniusától csak olyan mennyiségben szállít fölgázt Ukrajnának, amit előre kifizetett Kijev”.

Ukrajnának a legdrágább

Ukrajna jelenleg ezer köbméterenként 485 dollárért szerzi be a fölgázt Oroszországtól, ennél mindenki csak kevesebbet fizet a Gazprom európai ügyfelei közül.

Ukrajna a múlt héten kapta meg az IMF két évre szóló, 17 milliárd dolláros segélycsomagjának első, 3,19 milliárd dolláros részletét, amit Kijev részben az orosz gázadósság visszafizetésére költhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik