Nagyvilág

Lemondott az iraki miniszterelnök

Núri al-Máliki csütörtökön nyilvánosan elismerte, hogy már nem ő a miniszterelnök, és támogatásáról biztosította a tényleges kormányfőt, így lehetővé válik a politikai válság megoldása.

Máliki először szóvivője útján, majd a televízióban személyesen is tudatta a nyilvánossággal, hogy most már nem ragaszkodik korábbi tisztségéhez, továbbá támogatásáról biztosította az egy hónapon belül kormányt alakítani készülő új miniszterelnököt.

Egységre van szükség

Ábádi azután kapta meg a kormányalakítási megbízatást Fuád Maszúm államfőtől, hogy a parlament síita frakciója őt nevezte meg miniszterelnök-jelöltjének, amit a törvényhozás többsége elfogadott.

Núri al-Máliki és szövetségesei törvénytelennek minősítették ezt a lépést. A volt miniszterelnököt ezt követően sokan próbálták országon belül és kívül (így Washingtonban is) meggyőzni arról, hogy ne akadályozza az új kormány megalakításához vezető demokratikus folyamatot, ne kapaszkodjon a hatalomba, engedje, hogy utódja “egységbe fogja” az irakiakat.

Megkönnyítené a harcot az Iszlám Állam ellen

Csütörtökön Máliki azt mondta, annak érdekében hozta meg döntését, hogy megkönnyítse az új kormány megalakulását, enyhítsen a belpolitikai feszültségen, és segítse a küzdelmet a súlyos terrorista fenyegetés ellen, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet előrenyomulása jelent az ország északi részében.

Máliki televíziós nyilatkozata alatt jelen volt Haider al-Ábádi is. A nemzetközi közösség az ő személyében nagyobb esélyt lát arra, hogy sikerül egymáshoz közelíteni az ország közösségeit a szélsőségesek jelentette fenyegetéssel szemben. Málikit a szunniták azzal vádolták, hogy negatívan megkülönbözteti őket saját népcsoportjával, a síitákkal szemben. A mérsékeltebbnek tartott Ábádi kinevezése megfigyelők szerint máris segített enyhíteni az emiatti feszültséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik