Belföld

A Masterfoods megvásárolja a Royal Canint

A Masterfoods üdvözölte az Európai Bizottság döntését, mellyel az Európai Unióban alkalmazott egyesülési szabályok alapján jóváhagyták, hogy a Masterfoods megvásárolja a Royal Canin minőségi állateledel-gyártó céget.

Az EU cégegyesüléseket vizsgáló munkacsoportja (Merger Taskforce-MTF) a gazdasági versenyszabályokra tekintettel számos aggályának adott előzetesen hangot az akvizíció miatt. A Bizottság február 15-én végül elfogadta a javaslatokat, amelyeket ezekre a problémákra válaszul a Masterfoods és a Royal Canin előterjesztett.
A Masterfoods azt követően teszi meg a Royal Canin megszerzéséhez 2001 júliusában már előrevetített szükséges lépéseket, miután portfólió-tisztítással értékesítette az Európai Bizottság által jóváhagyott vagyoncsomagját. A Masterfoods, a Paribas Affaires Industrielles és a Royal Canin az Európai Bizottság szabta feltételeket együttműködve, előreláthatóan 2002 közepére teljesíteni tudja.
“Ez vásárlóinknak kifejezetten jó hír” – mondta Dick Raper, a Masterfoods európai elnöke. “Együtt jobb szolgáltatást tudunk majd nyújtani Európában a kisállattartóknak, és még jobb termékeket gyárthatunk a kisállatoknak” – tette hozzá magyarázatképpen Henri Lagarde, a Royal Canin elnöke.
A Masterfoods és a Royal Canin a továbbiakban is független üzleti vállalkozásként működik majd az előre gyártott állateledelek élelmiszerbolti és speciális kiskereskedelmi szektoraiban.
Dick Raper rámutatott arra, hogy “a most eszközölt alapvető portfólió-leépítés után egy olyan nyereséges, márkavezérelt vállalatot alakítunk ki, amely rendelkezik a kiélezett piaci versenyben a szükséges potenciállal. Már folytattunk elvi szintű megbeszéléseket kiválasztott vásárlókkal, akik a termékcsalád után érdeklődnek, és bizonyosak vagyunk abban, hogy kölcsönösen elégedettek leszünk az értékesítéssel.”

A Masterfoods 2001 július 10-én jelentette be abbéli szándékát, hogy meg akarja vásárolni a Royal Canin. A vállalat megszerzésének az volt a feltétele, hogy az Európai Bizottság előzetesen jóváhagyja. A Masterfoods 2002 január 3-án hivatalosan értesítette az Európai Bizottságot a tulajdonszerzés elindításáról.

Az Európai Bizottság által megkívánt portfóliótisztítás után, a Masterfoods 10 százalékos kezdeti részesedést szerezhet a Royal Caninban, a Paribas Affaires Industrielles-től (PAI) részvényenként 145 euróért a 2001-es osztalékkal együtt. Ezt követi majd egy pályázati ajánlat (garantie de cours) a Royal Canin harmadik felek kezében lévő 44 százalékos részesedéséért, azonos részvényenkénti áron.

Ennek az ajánlatnak a következtében, amelyet a Masterfoods és a PAI között megkötendő kettős prémiumügylettel (eladási és vételi ügylettel) kötnek össze, ugyanazon a részvényenkénti áron, a Masterfoods a pályázati ajánlat után 80,05 százalékos részesedést szerez a Royal Caninban.

A Masterfoods azt tervezi, hogy amennyiben a pályázati ajánlat (garantie de cours) lezárulása után megszerzi a Paribas-val együtt a Royal Caninban a szavazati jog több, mint 95 százalékát, akkor egy magasabb áron történő vásárlásra kényszerítő pályázati ajánlatot kezdeményez (squeeze-out). Az ezt követő kettős prémiumügylet lehetővé teszi majd a Masterfoodsnak, hogy megvásárolja a PAI kezében lévő maradék Royal Canin részvényeket.

A kivásárlás egyik feltételeként megszüntetik a Masterfoods és a Royal Canin közötti összes átfedést az élelmiszerbolti szektorban. Eladják a Masterfoods egyetlen olyan márkáját, amelyet a specialis szektornak gyártottak (ADVANCE).
A Masterfoods-Royal Canin megválik a Royal Chien termékcsaládtól (ideértve a Repas Complet és a Repas Equilibre termékeket is), valamint a Masterfoods ADVANCE márkájú száraz kutya- és macskatápjától, amiket eddig speciális kiskereskedelmi hálózaton keresztül értékesítettek. A Royal Canin Premium és Playdog száraz kutyaeledeleit és a Masterfoods BREKKIES macskatápjait sem gyártják többé. Megválik a közös vállalkozás a Petfood Plus Moulins privát élelmiszerüzletek címkéi alatt futó tevékenységektől is. A franciaországi Moulins-ben (Royal Canin) és La Chapelle-ben (Masterfoods) működő gyártóegységek az ott dolgozó alkalmazottakkal együtt az új, közös tulajdonoshoz tartoznak majd.

Az eladandó üzletágban 120.000 tonnányi terméket értékesített a két cég, és ez 200 millió euro értékű kiskereskedelmi bevételt eredményezett 2000-ben, jelentős piaci részesedése volt Ausztriában, Franciaországban és Németországban. Majdani vevőjük jó eséllyel szállhat versenybe a Masterfoods, a P&G, a Nestlé és a Hill’s vállalatokkal, illetve több más regionális és országos beszállítóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik