Nagyvilág

Súlyos börtönbüntetésre ítélték Madridban a zimonyi klán több tagját

Öt és 21 év közötti börtönbüntetésre ítélt egy madridi bíróság négy szerb férfit, akiket több tucatnyi gyilkosság, köztük Zoran Djindjic szerb miniszterelnök megölése miatt korábban az Interpol is körözött.

Bűnszervezetben való részvétel, illegális fegyverbirtoklás és csalás – ezek szerepeltek a bűnözők lajstromán.

A csoport vezetőjének tartott Luka Bojovic 18 év börtönt kapott, de egy, a spanyol fővárosban 2009-ben elkövetett gyilkosság vádja alól a bíróság felmentette, mert bűnösségét nem igazolták minden kétséget kizáróan a bizonyítékok. Az áldozatot, a szerb Milan Jurisicet kalapáccsal verték agyon, feldarabolt holttestét pedig a Manzanares folyóba dobták. Bojovicot a Balkán-félsziget egyik legveszélyesebb bűnözőjének tartják, közel két tucat brutális gyilkosság miatt régóta keresték a szerb hatóságok. A többi vádlotthoz hasonlóan tagja volt az Arkan Tigrisei nevű félkatonai szervezetnek, amely a balkáni háborúk alatt kegyetlenkedéseiről várt hírhedtté. A szervezet vezetőjét, Zeljko Raznatovic “Arkant” 2000-ben Belgrádban agyonlőtték. 

Később Bojovic a “zimonyi klán” vezetője lett, miután elődjét elítélték Zoran Djindjic szerb miniszterelnök 2003-as meggyilkolása miatt, amelyben állítólag Bojovic is közreműködött. 

A most elítélt vádlott társainak is hosszú a bűnlajstroma. Vladimir Milisavljevicet, akire a spanyol bíróság 21 év börtönt rótt ki, távollétében Szerbiában összesen 75 év börtönre ítélték gyilkosságok elkövetéséért. Sinisa Petricet 15, Vladimir Mijanovicot pedig 5 évre ítélte a madridi bíróság. 

A négy férfit 2012 februárjában fogták el Valenciában. Szerbia kérte kiadatásukat, amelyet a spanyol kormány jóváhagyott, de elhalasztották, amíg le nem zárják a spanyolországi büntetőeljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik