Tudomány

Doromboló majmot találtak

Körömnyi kis békát, vegetáriánus piranhát, macskaként doromboló majmot, és még több mint négyszáz új fajt fedeztek fel Amazóniában. Többségükkel viszont nem lesz hosszú az ismeretség.

Gyakran elhangzik a vád, miszerint gőzerővel pusztítjuk bolygónkat és az élővilágot úgy, hogy még nem is ismerjük igazán. Mit jelent mindez? Például alábbi tényeket.

Az elmúlt szűk négy évben, 2010-2013 között a tudósok 441 új fajt fedeztek fel Amazónia őserdeiben. Nem mikrobákról és alig látható kis rovarokról van szó. A WWF által összeállított listán a számtalan rovar és gerinctelen között 258 új növény, 84 hal, 58 kétéltű, 22 hüllő, 18 madár és egy emlős szerepel. A lángmintás gyík, a miniatűr béka, a vegetáriánus piranha és a macska módra doromboló majom mind-mind ismeretlen volt eddig az ember előtt.

Élőhelyüket, az Amazonas vidékét viszont komolyan fenyegeti az emberi tevékenység, mindenekelőtt az erdőirtás. A kizárólag növényekkel táplálkozó vegetáriánus piranhát, a Tometes camunanit épphogy felfedeztük, lassan el is búcsúztathatjuk. Élőhelyét gátépítés és bányanyitások veszélyeztetik. A négy kilósra megnövő hal sziklás zuhatagok környékén él, fő tápláléka a kövek közt burjánzó növényzet.

Az alig körömnyi kis béka latin neve nagyon árulkodó: elveszett. A kétéltű élőhelyét a turizmus veszélyezteti. A titimajmok eddig ismert 20 faja mind az Amazonas medencéjében él. A most felfedezett Callicebus caquetensis megkapó tulajdonsága, hogy a kicsik dorombolással fejezik ki, ha jól érzik magukat. Mint a macska.

A tudósok úgy vélik, az újonnan felfedezett fajok nemcsak őshonosak az Amazonas mentén, de nem fordulnak elő sehol máshol a világon. Az, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi ismeretlen fajt fedeztek fel, méginkább ráirányítja a figyelmet a terület ökológiai fontosságára. Emellett pedig sérülékenységére, kiszolgáltatottságára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik