Nagyvilág

Gorbacsov aggódik az ukránokért

Gorbacsov (gorbacsov)
Gorbacsov (gorbacsov)

A volt szovjet vezető arra kérte Obamát és Putyint, hogy segítsék az ukrajnai konfliktus békés rendezését.

A rohamrendőrök és a Viktor Janukovics ukrán elnök kormányát ellenző tiltakozók közötti, napok óta tartó összecsapásokban eddig öten vesztették életüket Kijevben. Az államfő csütörtökön rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a válságos helyzet megvitatására és az sem kizárt, hogy hamarosan rendkívüli állapotot rendelnek el Kijevben.

A 82 éves, Nobel-békedíjas Gorbacsov csütörtökön nyílt levelet intézett Vlagyimir Putyin orosz és Barack Obama amerikai elnökökhöz, és felkérte őket, hogy segítsenek az ukrán konfliktus békés megoldásában. “A két ország vezetőinek együttműködése és segítsége nélkül ez (a helyzet) katasztrófához vezethet” – olvasható az ukrán gyökerekkel rendelkező (ukrán-orosz vegyes házasságban született) Gorbacsov levelében.

“Arra kérem Önöket, hogy ragadják meg a lehetőséget, és határozott fellépésükkel segítsék Ukrajnát abban, hogy visszatérjen a békés fejlődés útjára” – közölte a Szovjetunió utolsó vezetője, és hozzátette, hogy a feleknek tárgyalóasztalhoz kellene ülniük.

Olvasói sztorik