Nagyvilág

Betörtek egy tévéhez az ukrán tüntetők

Folytatódott az ukrán kormány Nyugat-barát ellenzékének erőszakkal kísért tüntetése csütörtökre virradó éjjel.

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint “a tömeges zavargások néhány résztvevője” pedig az éjjel betört a Kijev rádió- és televíziós társaságnak a város főutcáján, a Krescsatikon lévő helyiségeibe, és szétverte az irodákat, valamint a stúdióberendezéseket.

A tüntetők közül több ezren kitartottak az éjszaka is.

Videó – itt lehet élőben követni az eseményeket

Urai a helyzetnek?

Az ukrán fővárosban a hatóságok teljes mértékben ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet – jelentette ki csütörtök reggel a BBC brit közszolgálati médiának Mikola Azarov ukrán miniszterelnök. A kormányfő szerint csupán Kijev belvárosának egy kis részén – ahol a kormányzati épületek találhatók – “történnek események”.

Az összecsapások során előző nap történt halálesetekkel kapcsolatban Azarov kijelentette, hogy azokért a provokátorok a felelősek, nem pedig a rendőrség.

Mikola Azarov leszögezte: a hatalom konstruktív párbeszédet akar az ellenzékkel, hogy véget vessenek a városközpontban folytatódó összetűzéseknek, de nem fogadják el az ultimátumokat. “Azt szeretnénk, ha az ellenzéki vezetők, közöttük Klicsko úr felhagynának azzal, hogy az ultimátumok nyelvén beszéljenek (…) Ismerjük az ellenzéki vezetők támogatásának szintjét. Ezért szerényebben kellene megfogalmazni az ultimátumokat. Törvényesen, demokratikus választásokon megválasztott elnökünk van. Az emberek nagy többsége támogatja az elnököt. Erről tanúskodnak a Kijevben és a régiók túlnyomó többségében tartott tömeggyűlések is” – szögezte le a kormányfő. “Készek vagyunk kompromisszumokra, a megállapodásra, úgy vélem, ez lehetséges, mert ez az ország érdekeke” – mondta Azarov.

Olvasói sztorik