Nagyvilág

Az amerikai kormány tudja, hol vacsoráztunk

Edward Snowden (Edward Snowden)
Edward Snowden (Edward Snowden)

Edward Snowden az interneten válaszolt a neki feltett kérdésekre. A volt CIA-s lehetségesnek tartja az amerikai hírszerzői tevékenység reformját.

Az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt szerződéses alkalmazottja, aki leleplezéseivel az Egyesült Államokkal szembeni nemzetközi bizalom jelentős megrendüléséhez vezető titkos amerikai adatgyűjtési botrányt kiváltotta, az interneten kérdésekre válaszolva a többi között annak a meggyőződésének adott hangot, hogy korlátozni lehet az amerikai hírszerző szervek megfigyelő-lehallgatói tevékenységét.

“Korrigálhatjuk a törvényeket, korlátozhatjuk a szolgálatok tevékenységét, és felelősségre lehet vonni azokat a magas rangú hivatalnokokat, akik felelősek a jogellenes programokért” – fogalmazott Snowden, aki egy alapítvány szervezésében csütörtök este egy internetes oldalon válaszolt a neki feltett kérdésekre. “Ön talán nem is tudja, hogy hol vacsorázott 2009. június 12- én, az amerikai kormány azonban tudja ezt” – hangzott az egyik válasz.

Adatok milliárdjai

Az Oroszországban tartózkodó informatikus annak a nézetnek adott hangot, hogy nem minden hírszerzői tevékenység ártalmas, illetve rossz. A legnagyobb problémának ugyanakkor azt az általánossá vált megfigyelési gyakorlatot nevezte, amelynek keretében a kormányok minden nap adatok milliárdjait gyűjtik ártatlan emberek kommunikációjáról.

Snowden hangsúlyozta, hogy nemzetközi szabályokra van szükség a hírszerzői kémtevékenység korlátozására.

Egy kérdésre válaszolva kijelentette: kevés reményt lát arra, hogy visszatérhet az Egyesült Államokba. Szavai szerint ugyanis az amerikai hatóságok nem fogadnák el azt a védekezését, hogy leleplezéseivel a közérdeket kívánta szolgálni.

“Tudatában vagyok annak, hogy életemet közvetlen veszély fenyegeti. De nem hagyom magam megfélemlíteni” – jelentette ki.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik