Nagyvilág

“Megdöbbentő” az előrenyomuló Iszlám Állam terrorja

Tömeges kivégzések, emberrablások, rabszolgasorba taszítás, erőszakos besorozás, nők és gyerekek elleni nemi erőszak, valamintcivilek és polgári célpontok elleni támadások. 

Háborús és emberiesség elleni bűnöket követtek el Irakban az Iszlám Állam (IÁ) szélsőséges szunnita szervezet tagjai az ENSZ csütörtökön közzétett jelentése szerint. A dokumentumban az iraki kormányerők bizonyos tetteit is elítélték. A jelentés az emberi jogsértések “elképesztő palettáját” tárja fel – hangsúlyozta Nikolaj Mladenov, az ENSZ-főtitkár iraki különmegbízottja. A 29 oldalas helyzetértékelésben a július 6-tól szeptember 10-ig tartó időszakot vizsgálták.

“Az IÁ és a hozzá kötődő fegyveres csoportok által elkövetett módszeres jogsértések és visszaélések mértéke megdöbbentő, számos tettük háborús és emberiesség elleni bűncselekménynek tekinthető” – szögezte le Zaid el-Husszein, a világszervezet emberi jogi főbiztosa. A dzsihadisták bűnlajstromán egyebek közt civilek és polgári célpontok elleni támadások, etnikai és vallási tisztogatások, tömeges kivégzések, emberrablások, rabszolgasorba taszítás, erőszakos besorozás, valamint nők és gyerekek elleni nemi erőszak szerepelnek – olvasható a jelentésben, amely az ENSZ emberi jogi főbiztossága és a világszervezet iraki segélynyújtási missziója (UNAMI) közreműködésével készült.

Az IÁ harcosai például a nyáron, egyetlen akcióban mintegy ezerötszáz iraki katonával végeztek az észak-iraki Szalaheddin tartományban. A csoportosulás tagjai a nőkkel különösen kegyetlenül bánnak, augusztusban például több száz nőt és fiatal lányt adtak el szexrabszolgának Szíriába.

 Az Iszlám Állam fegyveresei – “megdöbbentő” a terrorjuk
Fotó:Europress 

A helyzetértékelés szerint az iraki kormányerők és a hozzájuk hű milíciák is számos esetben nemzetközi jogot sértettek, a légi csapások és a tüzérségi támadások során sokszor nem tartották tiszteletben a megkülönböztetés és az arányosság elvét. A légierő egyebek mellett kórházakat és egy iskolát is bombázott, számos civil halálát okozva.

Az UNAMI információi szerint 2014-ben legkevesebb 9347 iraki civil vesztette életét erőszakcselekmények következtében. A szélsőségesek offenzívájának júniusi kezdete óta több mint 1,8 millió iraki kényszerült lakóhelye elhagyására.

Közben egyre közelebb érnek Törökországhoz

Már néhány száz méterre megközelítették a török határ közelében fekvő Kobáni szíriai kurd várost az Iszlám Állam harcosai – tudatta csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű londoni emigráns szervezet. Az OSDH szerint sokan attól tartanak, hogy a Közel-Keleten hatalmas területeket elfoglaló szervezet bármelyik percben betörhet a városba, ahol az előbb említett ENSZ-jelentés alapján könnyen ki lehet találni, mi fog történni az ott lévő négyszázezer – többségében kurd – lakossal és menekülttel. 

A határvárosnak eddig legkevesebb 150 ezer lakosa menekült át a szomszédos Törökország területére a dzsihadisták folyamatos támadásai miatt. Az ENSZ az előző héten közölte, felkészül arra a lehetőségre is, hogy a városban tartózkodó emberek török területen keresnek oltalmat a szélsőségesek elől.

Közben a Törökországban bebörtönzött Abdullah Öcalan kurd lázadóvezér arra figyelmeztetett, hogy meg fognak szakadni a török kormány és a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) közötti béketárgyalások, ha hagyják, hogy a dzsihadisták mészárlásba kezdjenek Kobániban.

A török honatyák csütörtökön vitatják meg a kormánynak azt a javaslatát, amely engedélyezné török katonák bevetését Szíriában és Irakban az Egyesült Államok és szövetségesei vezette nemzetközi koalíció kötelékében az Iszlám Állam ellen. A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) abszolút többségben van a parlamentben, így a javaslatot az ellenzék elutasítása esetén is elfogadhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik