Nagyvilág

Törökország katonákat küldhet Irakba és Szíriába

A NATO-tag Törökország eddig kerülte, hogy komolyabb szerepet vállaljon az Egyesült Államok vezette katonai hadjáratban.

Törökország csapatokat küldhet Irakba és Szíriába, továbbá külföldi csapatoknak engedélyezheti támaszpontjai használatát az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei elleni, határokon átnyúló támadásokhoz – ezt tartalmazza az ankarai kormány javaslata, amelyet csütörtökön tárgyal a törvényhozás.

Az Iszlám Állam fegyvereseinek előrenyomulása a török-szíriai határ térségében, s az, hogy immár megközelítették a határon állomásozó török csapatokat, nyomást gyakorolt az ankarai kormányra, hogy nagyobb mértékben vegye ki részét a felkelők elleni, amerikai irányítás alatt álló szövetség hadviseléséből.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) jelentős többsége van az ankarai parlamentben, ami azt jelenti, hogy a kedd este benyújtott tervezet elfogadása nagyon is valószínű.

 Török tankok a szír határ közelében
Fotó:Europress 

A NATO-tag Törökország eddig kerülte, hogy komolyabb szerepet vállaljon az Egyesült Államok vezette katonai hadjáratban, attól tartva, hogy az megerősítheti Bassár el-Aszad szíriai elnököt és a szíriai kurd fegyvereseket, akik szövetségesei a törökországi kurdoknak. Ez utóbbiak három évtizede harcolnak a nagyobb autonómia megszerzéséért Ankarával. 

A törökök emellett azzal érveltek, hogy az iszlamisták elleni légicsapások önmagukban nem sok segítséget jelentenek a mintegy 1200 kilométer hosszú déli török határ biztonságának megteremtésében.

Ankara álláspontja ugyanakkor megváltozott azóta, hogy szeptemberben kiszabadult az IÁ fegyvereseinek fogságából 46 török túsz, akiknek élete veszélyben forgott volna egy török akció esetén.

Az Egyesült Államoknak van egy légi támaszpontja a törökországi Incirlikben, az ország délnyugati részében, közel a szíriai határhoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik