Nagyvilág

Juncker: nem bürokraták bandáját vezetem

Bekeményített az Európai Bizottság elnöke. A méltánytalan támadások a jövőben nem maradnak válasz nélkül – ígérte.

Juncker a Bizottság első ülését követő sajtótájékoztatón kitért arra, hogy neki nincs problémája David Cameron brit kormányfővel, szerinte a brit miniszterelnöknek a többi miniszterelnökkel van nézeteltérése. Visszautasította Juncker emellett azt a sokszor hangoztatott bírálatot, hogy a bizottság brüsszeli bürokratákból áll – írja az MTI. 

Csalódást fog okozni

“Nem bürokraták bandáját vezetem, hanem egy 28 politikusból álló testületet” – nyomatékosította a szombaton hivatalba lépett új bizottsági elnök. Ugyanakkor leszögezte: nem az a típus, aki megremeg a kormányfők társaságában.

Rögtön sajtótájékoztatója elején rámutatott arra ugyanakkor, kifejezetten aggódik amiatt, hogy a sajtó túlságosan nagy elvárásokat támaszt vele szemben.

“Tartok tőle, hogy csalódást fogok okozni” – hívta fel a figyelmet Jean-Claude Juncker, s ironikusan azt is megjegyezte, hogy mivel ő maga képtelen önkritikára, szeretné, ha a sajtó nem fukarkodna a bírálatokkal.

Dimenziók vonzásában

A politikus beszámolt arról, hogy az úgynevezett biztosi kollégium első találkozóján gazdasági és társadalmi kérdésekről esett szó, a testület nekilátott a következő európai szemeszter előkészítésének, amelyet Valdis Dombrovskis euróért és társadalmi párbeszédért felelős alelnök vezényel majd, s amelyhez egyenlő arányban járul majd hozzá Pierre Moscovici gazdasági, pénzügyi, valamint adó- és vámügyi biztos, tovább Marianne Thyssen, aki a foglalkoztatáspolitikáért, társadalmi kérdésekért képzettségekért és munkaerő-áramlásért felel.

“Számomra a szociális dimenzió ugyanolyan fontos, mint a gazdasági” – húzta alá Juncker.

A luxemburgi politikus arra is kitért, hogy vita folyt az általa megígért, 3 év alatt 300 milliárd euró megvalósítását előmozdítani hivatott csomagról is. Mint mondta, sürgősen cselekedni kell a befektetések beindítása érdekében. Újságírói kérdésre ugyanakkor elismerte: nem tudja fillérre pontosan megmondani, hogy a 300 milliárd euró pontosan honnan fog érkezni.

Szintén újságírói kérdésre elmondta: az a benyomása, hogy az ukrán válság miatt Oroszország ellen bevezetett szankciók egyelőre fennmaradnak. Kitért arra is, hogy biztosan ellátogat majd Ukrajnába, de még nem tudja pontosan, hogy mikor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik