Nagyvilág

703-an haltak meg két tüntetés feloszlatásakor

tüntetés kairóban (tüntetés, kairó, egyiptom)
tüntetés kairóban (tüntetés, kairó, egyiptom)

Egy bizottsági jelentésből kiderült, hogy Egyiptom modern történetének legvéresebb napján csaknem 700 civil vesztette életét.

Kairóban 703 ember halt meg tavaly augusztus 14-én két tüntetés feloszlatásakor – állapította meg a hivatalos egyiptomi tényfeltáró bizottság szerdán bemutatott jelentésében. Egyiptom modern történetének legvéresebb napján a kairói Rábaa el-Adavíja mecset körül és az en-Nahda téren tartott tiltakozóakciók erőszakos feloszlatása során a jelentés szerint 693 civil és 10 rendőr vesztette életét, és több mint kétezren megsebesültek.

Brutális eljárás

A főváros két közlekedési csomópontját Mohamed Murszi exelnök támogatói hat héten át tartották megszállva, miután a hadsereg 2013. július 3-án elmozdította tisztségéből az iszlamista államfőt. A hivatalos bizottság a tavalyi hatalomváltás óta történt erőszakos események áldozatainak számát hivatott megállapítani. A jelentés szerint az augusztus 14-i tiltakozóakciók “sem feloszlatásuk előtt, sem az alatt nem voltak békés tüntetések”, és indokolt volt a rendőrség erőszakos fellépése, miután a demonstrálók számos felszólítás után sem voltak hajlandók önként távozni.

A bizottság kiemelte, hogy a feloszlatás előtt a rendőrök ultimátumot adtak Murszi híveinek és egy biztonságos folyosót is létrehoztak azok számára, akik el akarták hagyni a tüntetések helyszínét. A rendőrség először vízágyúkat és könnygázt vetett be, éleslőszert csak azután használt, hogy tagjai közül többet agyonlőttek – áll a szövegben. A jelentést ismertető sajtókonferencián a bizottság elnöke, Fuád Abdel-Moneim Riád ugyanakkor elítélte a biztonsági erők “brutális” eljárását.

A bizottság kimutatta, hogy a rendőrök a támadásokra reagálva nem csak az őket ért lövések forrásaira lőttek, ami jelentősen megemelte az áldozatok számát. A kormány továbbá a tiltakozóakciók kevesebb veszteséggel járó, de hosszabb ideig tartó feloszlatása helyett a gyorsabb megoldást választotta az állam tekintélyének védelme érdekében. A jelentésben rámutattak arra is, hogy a tavaly nyári zavargások alatt országszerte 64 templomot támadtak meg iszlamisták, főképp a vidéki régiókban. A szövegből az is kiderül, hogy több faluban maguk a rendőrök akadályozták meg, hogy a keresztények elmenekülhessenek.

A biztonsági erők ezenközben megkezdték előkészületeiket egy péntekre meghirdetett újabb tüntetéshullámra, amelyre a Szalafista Front nevű befolyásos iszlamista szervezet szólította fel a népet. Mohamed Ibráhim belügyminiszter többször is arra figyelmeztette a tüntetni készülőket, hogy zavargások esetén a biztonsági erők nem fognak habozni és akár éleslőszert is használnak az állami intézmények védelmében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik