Nagyvilág

Putyinnal haverkodik az új egyiptomi vezetés

A haditechnikai együttműködés erősítéséről állapodott meg kedden Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Abdel-Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök.

“Jelenleg is szállítunk fegyvereket Egyiptomnak, és megállapodtunk az együttműködés fokozásában” – jelentette ki Vlagyimir Putyin az orosz elnöki hivatal közleménye szerint. Putyin közölte: Moszkva a vonatkozó memorandum márciusi aláírása óta szállít fegyvereket Egyiptomnak, közelebbi részletekre azonban nem tért ki.

Orosz sajtóértesülések szerint Moszkva és Kairó orosz légvédelmi rendszerek szállításáról is tárgyal. Röviddel a látogatás után a Vedomosztyi orosz gazdasági napilap arról számolt be, hogy a felek közel állnak egy több mint 3 milliárd dollár értékű fegyverszállítási megállapodás megkötéséhez.

Oroszország és Egyiptom élelmiszeripari termékek szállításáról és az energiaipari kapcsolatok szorosabbra fűzéséről is megállapodott.

A szocsi találkozó elején Abdel-Fattah asz-Szíszi az Oroszországgal való “szilárd együttműködést” szorgalmazta.

Szíszi az év eleje óta most másodszor látogat Oroszországba, de ez az első látogatása, amióta május végén Egyiptom államfőjévé választották. Februárban még a hadsereg vezérkari főnökeként látogatott Moszkvába, az orosz védelmi és külügyminiszter tavaly novemberi látogatását viszonozva.

Egyiptom az ötvenes-hatvanas években, Gamal-Abdel Nasszer elnöksége idején Moszkva legszorosabb arab szövetségese volt. Nasszer utódja, Anvar Szadat azonban szakított Moszkvával, és kiutasította a szovjet katonai szakértőket. A Szíszi vezette Egyiptom a jelek szerint ismét érdeklődés tanúsít az orosz fegyverek iránt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik