Nagyvilág

Ebola: Hetven holttest három nap alatt

Sierra Leone fővárosában és annak környékén találták meg a holttesteket. Az országban már több mint félezer áldozatot szedett a gyilkos kór.

Három nap alatt hetven újabb Ebola-gyanús holttestet találtak Sierra Leonéban, ugyanezen időszak alatt százötven újabb megbetegedést regisztráltak a nyugat-afrikai országban – írja az MTI a helyi hatóságok közlésére hivatkozva.

Az egészségügyi hatóságok háromnapos kijárási tilalmat rendeltek el az előző hétvégére, amelynek során a lakóépületek 80 százalékát ellenőrizték. Az egészségügyi tárca vezetője sikerként értékelte a műveletet.

A freetowni sürgősségi központ vezetője arról számolt be, hogy a fővárosban és annak környékén találták meg a holttesteket. Tájékoztatása szerint a megbetegedések valós száma a korábban bejelentettnél jóval magasabb lehet, az országos adatok beérkezéséig azonban nem tudott pontos számot mondani.

Sierra Leonéban eddig 562 ember vesztette életét a vírus következtében. A három érintett nyugat-afrikai országban (Guineában, Libériában és Sierra Leonéban) több mint 2600-an haltak meg a kór okozta betegségben. A vírus eddig közel hatezer embert betegített meg.

A történelem legsúlyosabb Ebola-járványa

Ez a legsúlyosabb Ebola-járvány a vírus csaknem negyven évvel ezelőtti megjelenése óta. A kór mostani terjedése februárban Guineában kezdődött, a járvány azóta Sierra Leonéra és Libériára is átterjedt. Néhány megbetegedés történt Nigériában és Szenegálban is, illetve egy másik, a nyugat-afrikaitól független Ebola-járvány ütötte a fel a fejét a kontinens középső részén fekvő Kongói Demokratikus Köztársaság területén is, de ez utóbbi az egészségügyi szervezetek szerint nem súlyos.

A járvány vérrel és más testnedvvel terjed. A betegség tünetei közé tartozik egyebek közt a hirtelen felszökő láz, a hasmenés, a hányás és bizonyos esetekben a belső vérzés. A vírus hatására összeomlik a szervezet véralvasztó képessége, fellép az elvérzés veszélye, majd a betegség végzetessé válik. Az Ebola-vírust a Kongó egyik mellékfolyója után nevezték el, ahol a kórokozót 1976-ban felfedezték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik