Nagyvilág

Moszkva: a békét veszélyezteti az EU

Az orosz külügyminisztérium szerint az Európai Unió az Oroszország ellen elrendelt újabb szankciókkal ténylegesen kinyilvánította, hogy ellenzi az ukrajnai békefolyamatot.

“Ezzel a lépéssel az Európai Unió de facto a ukrajnai belső konfliktus békés rendezése ellen foglalt állást” – olvasható a csütörtök este kiadott nyilatkozatban az MTI szerint.

“Ma Brüsszelnek és az EU-tagországok vezetőinek világos választ kell adniuk az unió állampolgárainak, hogy miért teszik ki őket a konfrontáció, a gazdasági stagnálás és a munkanélküliség kockázatának” – folytatódik a szöveg.

Oroszország tagadja, hogy bármi köze lenne az ukrajnai válsághoz, visszautasítja a nyugati vádakat, hogy fegyverekkel látja el a kelet-ukrajnai szakadárokat, és katonákat küld a szomszédos volt szovjet köztársaságba.

A pénteken életbe lépő új szankciós csomag az orosz energia-, illetve védelmi ipar hat óriásvállalatát, továbbá 24 magánszemélyt érint.

Az Európai Tanács tájékoztatása szerint a szankciók megtiltják az orosz védelmi, illetve az energiaszektorban ténykedő három-három nagyvállalat adósságának finanszírozását. Az intézkedés egyebek között a Rosznyeft és a Transznyeft olajipari cégre, illetve a Gazprom olajipari üzemágára vonatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik