Nagyvilág

Le Figaro: a kettős állampolgárság revanssal ér fel

A francia jobboldali napilap arról értekezik, hogy több unisó tagállam állampolgárságot akar adni a területein kívül élő honfitársaknak.

“Suba alatt bővül az Európai Unió az Atlanti-óceántól a Boszporuszig” – címmel közölt cikket csütörtöki számában a Le Figaro című konzervatív francia napilap arról, hogy több kelet-közép-európai EU-tag állampolgárságot akar adni a területein kívül élő honfitársaknak.

Az EU keleti határainak biztonságossá tételével megbízott Magyarország, Románia és Bulgária ugyanis kissé megszegte feladatát, amikor úgy döntött, hogy kinyitja az európai erőd kapuját-írja a Le Figaro.

A lap szerint a magyar, román és bolgár vezetők titokban politikai hasznot remélnek húzni ebből, akár annak árán is, hogy felbosszantják a régi tagországokat.

Az Orbán Viktor kormányfő kezdeményezésére és a szélsőjobb támogatásával a magyar parlament által május 26-án elfogadott törvény revansnak tűnik, vagy provokációnak, olvasható a lapban. A cikk szerzője szerint a kettős állampolgárságról szóló, 3,5 millió embert érintő és januárban életbe lépő új magyar törvény a Vajdaságban élő mintegy 300 ezer magyarnak, illetve 150 ezer, az ukrajnai magyar kisebbséghez tartozó személynek nyújtja át Eldorádó kulcsait. S hozzájárul ahhoz is, hogy viszályt szítson két másik EU-tagállammal, Romániával és Szlovákiával- írja a lap.

A Le Figaro szerint a román hatóságok óvatosak, s nem akarják szítani a tüzet. Egyrészt azért, mert az erdélyi magyar kisebbség egy része időnként maga is fennhangon ábrándozik az autonómiáról. Ráadásul Románia nehezen bírálhatná Magyarországot, amikor maga is ugyanezt cselekedte, hiszen Traian Basescu román elnök 2009 áprilisában úgy döntött, hogy adják meg a román állampolgárságot azoknak a moldovaiaknak,

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik